EKONOMSKI INSTITUT ZAGREB:

Do proljeća još 40.000 nezaposlenih

28.10.2010 u 16:40

Bionic
Reading

Analitičari zagrebačkog Ekonomskog instituta prognoziraju nastavak negativnih trendova u ovoj godini, uz iznimno snažan pad investicija te smanjenje osobne i državne potrošnje. Oporavak gospodarske aktivnosti može se očekivati tek sljedeće godine, kada se očekuje umjereni rast od 1,7 posto. U ovoj se pak godini očekuje pad BDP-a od 1,7 posto

'Zbog niske izvozne konkurentnosti i značajno smanjenih investicija, blagi će se oporavak u idućoj godini zasnivati na rastu osobne potrošnje, što povećava neizvjesnost ostvarenja prognoze s obzirom na visoku nezaposlenost i nepovoljnu gospodarsku klimu', navodi se u novom broju publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly. Procjenjuje se da bi nespremnost nositelja ekonomske politike na poduzimanje opsežnijih reformi mogla dovesti do sporog i slabog oporavka gospodarstva u idućim godinama.

Analitičari EIZ-a očekuju nastavak negativnih trendova na tržištu rada i u idućoj godini. Vrhunac nepovoljnih kretanja očekuje se tijekom veljače i ožujka iduće godine kada bi broj nezaposlenih mogao prijeći 330 tisuća, a stopa registrirane nezaposlenosti doseći 19 posto. Iako će potom doći do nešto povoljnijih kretanja uzrokovanih sezonskim faktorima, očekivani gospodarski oporavak u idućoj godini još uvijek neće donijeti zaokret u temeljnim trendovima na tržištu rada pa će 2011. ostati godina bez rasta zaposlenosti

Rast izvoza i pad uvoza će u ovoj godini donijeti smanjenje deficita tekućeg računa bilance plaćanja na oko tri posto BDP-a, što će omogućiti i znatno usporavanje rasta vanjskog duga. Ipak, u idućoj će godini rast uvoza, potaknut jačanjem gospodarstva i obnovom zaliha, blago povećati deficit tekućeg računa na 3,8 posto.

Fiskalni će deficit, prema očekivanjima Ekonomskog instituta, nastaviti rasti u ovoj i idućoj godini. Očekuje se nastavak monetarne potpore gospodarskom rastu, uz značajan rast ukupnih likvidnih sredstava i mase kredita u idućoj godini.