KINESKA VEZA

Konstruktor opet u igri za autocestu u Crnoj Gori

Bionic
Reading

Nakon što postaje sve izvjesnije da grčko-izraelski konzorcij neće moći pribaviti jamstva za realizaciju autoceste Bar - Boljare, u prvi plan dolazi ponuda kinesko-hrvatskog konzorcija. Predstavnici kineskih građevinskih kompanija u suradnji s hrvatskim Konstruktorom već pripremaju novu ponudu za gradnju autoceste, saznaje Portal analitika

U tom slučaju, a da bi se izbjeglo gubljenje vremena zbog raspisivanja novog tendera, skupština Crne Gore se može direktno izjasniti o novim ponudama. Treba li u toj činjenici tražiti razloge što se sada sve više govori o novom igraču za crnogorsku autocestu - kinesko-hrvatskom konzorciju na čelu s Exim bankom, kineskim državnim građevinskim kompanijama i splitskim Konstruktorom?

Hrvatski izvori Analitike tvrde da će ponuda biti poslana vladi ukoliko grčko-izraelski konzorcij Aktor-Šikun ne dostavi na vrijeme garancije za izgradnju dvije i pol dionice autoceste vrijedne 1,575 milijardi eura. Čitav posao oko financiranja autoceste bi, u tom slučaju, preuzela kineska Exim banka.

Naime, kineske državne firme posluju u inozemstvu isključivo na osnovi državnih sporazuma, a Kinezima novac ne predstavlja nepremostiv problem, jer je u pitanju moćna i solventna državna banka. Crnogorska vlada je s Kinom već ostvarila suradnju kupovinom dva broda pomoću povoljnih kredita Exim banke, a kineske kompanije će, po svemu sudeći, graditi zaobilaznicu oko Budve.

Zanimljivo, upravo je Đukanovićeva vlada proljetos odbila ponudu Konstruktora jer nije dostavio valjane bankarske garancije, ali s novim igračem na sceni, kineskom Exim bankom kao garantom, novac više ne bi bio nikakav problem.

Formalno-pravno gledano, da bi kinesko-hrvatski konzorcij ušao u proceduru za gradnju autoceste, potrebno je aktualni tender proglasiti završenim - neuspjelim. Tek u tom slučaju - a da bi se izbjeglo gubljenje vremena zbog raspisivanja novog tendera - skupština Crne Gore bi se morala direktno izjasniti o ponudi hrvatsko-kineskog konzorcija.