NAKON STEČAJA

Kupac usrećio Ciglanu Cerje Tužno

27.10.2010 u 14:13

Bionic
Reading

IGM Ciglanu Cerje Tužno, nekad vodećeg proizvođača opeke u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koji je u stečaju, kupilo je zagrebačko poduzeće Ciglane Šimec za 36,5 milijuna kuna na četvrtoj javnoj dražbi

Kupoprodajnu cijenu, umanjenu za iznos jamčevine od 1.950.000 kuna koju je za kupca uplatila Ciglana Zagreb, zagrebačka tvrtka treba uplatiti najkasnije u roku od 60 dana, inače će Trgovački sud prodaju proglasiti nevažećom. Iako je kupoprodajna cijena gotovo dvostruko manja u odnosu na početnu cijenu na prvoj dražbi, kada se za imovinu ciglane tražilo 68,5 milijuna kuna, kupovina nije jednostavno prošla.

'Početna cijena na četvrtoj dražbi bila je 41 milijun kuna, no direktor zagrebačke tvrtke Dubravko Šimec bio je spreman platiti pet milijuna eura i ni kunu više, tim više što je preuzeo i obaveze vezane uz plin i struju. S obzirom da je to bila jedina ponuda na četvrtoj dražbi, a na prethodne tri nije bilo zainteresiranih, nakon kraće konzultacije predstavnika vjerovnika cijena je ipak smanjena, a produljen je i rok za plaćanje na 60 dana', doznajemo od Želimira Uršulina, stečajnog upravitelja.

Od ukupne kupoprodajne cijene, 28,3 milijuna kuna ide za nekretnine nad kojima založno pravo ima Zagrebačka banka, dok 8,1 milijun kuna otpada na pokretnine nad kojima založno pravo ima Privredna banka Zagreb. Ukupna vrijednost hipoteka Zagrebačke banke nad svim nekretninama stečajnog dužnika iznosi 55 milijuna kuna, no banka ima založna prava i nad imovinom ostalih poduzeća iz sastava lepoglavske grupacije IGM koja je zapala u probleme nakon kupnje ciglane u Bosanskom Grahovu, za što su uzeti krediti koji se zbog pada prodaje opeke, kao i rasta kamata, nisu mogli vraćati.

'S obzirom na sve okolnosti, ovo je jako dobra prodaja. Već ranije su namireni radnici, a sada će biti i razlučni vjerovnici, pa nam preostaju ostali vjerovnici koji bi na red mogli doći tijekom zime ili u proljeće. Isto tako je važno da proizvodnja ide cijelo vrijeme i tijekom stečaja, a četrdesetak radnika nastavlja s proizvodnjom koja će biti prekinuta samo zbog velikog remonta koji najavljuje novi vlasnik. Nakon toga proizvodnja bi trebala biti veća nego što je bila dosad', veli Uršulin, napominjući da je takav ishod posljedica pravovremenog otvaranja stečaja, što su učinili bivši vlasnici, odnosno uprava Michaela Renza