U ZATVOR MOŽE U BiH

Raspisuje se međunarodna tjeralica za Kutlom

Bionic
Reading

Miroslav Kutle, najpoznatiji hrvatski pretvorbeni tajkun novi je bjegunac pred hrvatskim pravosuđem. Status bjegunca stekao je upornim opstruiranjem pravosudnog sustava, odnosno miniranjem ročišta u slučaju Gradskog podruma, na kojima se nije pojavljivao

Već desetak dana Kutle boravi u susjednoj Bosni i Hercegovini, a sudovima se preko svojih odvjetnika pokušava opravdati liječničkom dokumentacijom koja prema medicinskim vještacima ne ukazuje da bi Kutle bio nesposoban za prisustvovanje raspravama.

Kako doznaje Poslovni dnevnik, tijekom utorka rješenje kaznenog vijeća Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, koje je donijelo odluku o pritvoru, stići će i u ravnateljstvo policije. Tamo će se ubrzo raspisati međunarodna tjeralica za tajkunom koji je obilježio bolni proces hrvatske privatizacije. Jasno je kako će nakon toga policija BiH Kutlu potražiti u rodnom Širokom Brijegu gdje se trenutno nalazi i gdje ima obiteljsku kuću.

Inače, vijeće se sastalo nakon što je sutkinja Rahela Valentić, koja je zadužila Kutlin spis, za okrivljenog zatražila pritvor kada je još jednom morala odgoditi raspravu zbog njegova nedolaska. Zatražila je da se nedolazak opravda, a obrana joj je potom dostavila dokumentaciju iz mostarske bolnice u kojoj stoji kako pacijent ima problema sa srcem i mora mirovati te se sumnja da možda boluje od angine pectoris.

U Mostaru je pregledan jer se žalio da ga stišće u prsima, brzo se umara, ima problema sa spavanjem, a spomenuo je i psihičko opterećenje u kojem živi. Prošlog mjeseca, Kutle je po prvi put u svojoj dugoj pravosudnoj karijeri pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora u drugom slučaju Gradskog podruma. Osudila ga je ista sutkinja koja je sada zatražila pritvor.

Zbog svog bogatog iskustva po sudnicama, među djeliteljima pravde Kutle je stekao glas majstora odugovlačenja postupka. Kada bi se on i pojavio, na ročište ne bi stigao netko od njegovih suokrivljenika ili bi odvjetnici bili spriječeni. Zato je okončan jedan od njegovih predmeta, a većina ih potječe još iz sredine devedesetih.

Još uvijek se ne zna u kojem će zatvoru Kutle odslužiti kaznu od dvije godine i osam mjeseci, a s obzirom da ima i državljanstvo BiH može se odlučiti i na tamošnji zatvor, primjerice Zenicu, koju je navodno odabrao i Branimir Glavaš. Naravno, ukoliko sud u BiH potvrdi presudu hrvatskih kolega.