IZLAZAK RUSKOG SURGUTA

'Mađarski HEP' postaje suvlasnik MOL-a?

25.10.2010 u 11:10

Bionic
Reading

Mađarska državna elektroenergetska tvrtka MVM mogla bi kupiti 21,2-postotni udio ruskog Surgutneftegaza u mađarskoj naftnoj grupaciji MOL, piše u ponedjeljak mađarski dnevni list Nepszabadsag, pozivajući se na neimenovane izvore

Direktor za komunikacije u MVM-u Gyorgy Felkai za novinsku je agenciju Reuters odbio komentirati napise u medijima, kazavši kako je na ministarstvu razvoja da to učini.

MVM (Magyar Villamos Művek) tvrtka je u vlasništvu države koja se bavi proizvodnjom, distribucijom i prodajom električne energije. Vlasnik je nekoliko elektrana, uključujući nuklearnu elektranu u Paksu, i raspolaže ukupnim instaliranim kapacitetima 2.500 megavata, te dalekovodima ukupne duljine 3.501 kilometar.

Mađarsko ministarstvo za razvoj prošli je tjedan priopćilo da je vladino preuzimanje toga udjela moguće rješenje trenutne pat-pozicije, koja je stvorena prošle godine nakon što je ruska tvrtka Surgutneftefaz od austrijskog OMV-a za 1,4 milijarde eura kupila udio u MOL-u, najavivši da teži statusu strateškog ulagača.

Predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi u petak je kazao da bi vladino preuzimanje toga udjela stvorilo stabilniju situaciju.

„To bi svakako značilo stabilniju situaciju“, kazao je Hernadi u intervjuu za mađarsku radijsku postaju MR1. „Također, vlada bi bila mirnija budući da bi svima bilo jasno da MOL nije meta akvizicije“.

MOL smatra Surgut financijskim ulagačem a njegovo preuzimanje udjela u MOL-u pokušajem neprijateljskog preuzimanja.

Ministarstvo za razvoj, koje s ruskom vladom pregovara o nizu pitanja, uključujući Surgutov udio u MOL-u, prošli je tjedan priopćilo kako vlada želi rješavati sva energetska pitanja u paketu.