SINDIKATI ZA, HUP PROTIV

Kazneni progon za poslodavce koji ne isplaćuju plaće

Bionic
Reading

Poslodavce u privatnom sektoru koji ne isplaćuju plaću radnicima vjerojatno čeka kazneni progon

Čini se da je to Vlada odlučila riješiti u korist radnika pa bi u izbornoj godini trenutno najmasovnija povreda radnog prava postala novo kazneno djelo u reformiranom Kaznenom zakonu, piše Poslovni dnevnik. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je takvu mogućnost, a s obzirom na golem broj radnika kojima poslodavci duguju plaće, male su šanse za drukčiji ishod.

Bošnjaković je na Okruglom stolu o novom kaznenom zakonodavstvu prošlog petka posebno istaknuo pitanje kaznenog sankcioniranja neisplata plaća o kojem će se odrediti članovi radne skupine, stručnjaci koji rade na kaznenim izmjenama u sklopu paketa novih rješenja za gospodarski kriminalitet. 'Neisplatu plaća postojeći zakon ne inkriminira, a radna skupina treba razmotriti je li to potrebno promijeniti i kako', kazao je Bošnjaković.

Za 70.000 radnika koji rade, a ne primaju plaću to je prilično pouzdan signal da će Vlada izići u susret zahtjevu čelnika sindikalnih središnjica koji su od saborskih zastupnika zatražili da se kazneno goni neisplaćivanje plaća radnicima. 'Neisplata plaća ima obilježja teškog kaznenog djela krađe, pa Vladu treba pohvaliti ako doista to planira', komentar je Ozrena Matijaševića, predsjednika Hrvatske udruge sindikata.

'To bi bilo polovično rješenje ako se ne riješi i problem neisplate doprinosa na plaće. Od toga trpi mirovinski i zdravstveni sustav, a ne samo radnici. Motiv vladajućih nije bitan, nego sadržaj i konačna odluka', kazao je Dragutin Lesar, predsjednik stranke Hrvatski laburisti dodajući da nije mudro shvaćati to kao kupovinu glasova.

HUP-ov stav je da se radi o lošem prijedlogu, a u objašnjenju se kao razlog navodi da postoje stotine drugih mehanizama kako se zaštititi. 'Tko će utvrditi koji su realni razlozi neisplate plaća, što ako je uzrok neisplata dobavljača, a tko će u državi odgovarati kada država ne plaća svoje dugove?', pitaju se HUP-ovci. Također, ističu da se nikako ne mogu samo neisplate plaće izdvajati kao podloga za kaznenu prijavu.