GOSPODARSKA SURADNJA

Kosor i Pahor dogovorili zajedničke nastupe

23.10.2010 u 15:37

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor u subotu su u zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Lovranskoj Dragi iznad Lovrana izvijestili kako je dogovorena pojačana gospodarska suradnja Hrvatske i Slovenije te osnivanje radne skupine kako bi se ispitala mogućnost zajedničkog nadzora zračnog prostora obiju zemalja

Kosor i Pahor su rekli novinarima da je dogovorena snažnija gospodarska suradnja Hrvatske i Slovenije uz osnivanje mješovite komisije koja će predložiti mogućnosti zajedničkog nastupa dviju zemalja na trećim tržištima

Dogovoren je i zajednički nastup na narednom Expo-u 2012. u Koreji

Kosor je kazala da su razgovarali o osnivanju radne skupine dviju zemalja kao saveznica u NATO-u koja će proučiti mogućnost suradnje u nadzoru zračnog prostora u cilju smanjenja troškova obiju zemalja.

Mješovita komisija za gospodarstvo koju čine ministri gospodarstva a u koju će se uskoro uključiti i ministri vanjskih poslova te gospodarske komore razraditi će zajednički plan nastupa na trećim tržištima, navela je Kosor.

Kosor je istaknula da je hrvatska vlada i ona osobno dobila čvrstu potporu Slovenije i premijera Pahora za završetak pregovora Hrvatske za ulazak u EU.

Naglasila je da je takav stav iznijet i prilikom prošlotjednog sastanka slovenskog i mađarskog premijera Pahora i Viktora Orbana, što je, prema njezinim riječima, važno jer će Mađarska biti na čelu EU-a početkom 2011.

Kazala je da su Pahor i ona ocijenili uspješnim svladavanje mnogih problema do sada kao što je rješavanje graničnog spora arbitražnim sporazumom te uz to vezano odvajanje graničnog spora od hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om. Izrazila je očekivanje da će na slijedećoj Međuvladinoj pristupnoj konferenciji 5. studenoga Hrvatska zatvoriti tri poglavlja a u prosincu još njih nekoliko.

Razgovaralo se i o ulozi Hrvatske i Slovenije u širenju stabilnosti i prosperiteta u jugoistočnoj Europi te podupiranja europske perspektive zemalja te regije.

Kosor je govoreći novinarima istaknula važnost osnutka zajedničke hrvatsko-slovensko-srpske tvrtke Cargo 10. za unaprjeđenje željezničke komunikacije na europskom koridoru X. u okviru procesa Brdo koji se nastavlja. Spomenula je i značajno povećanje broja slovenskih turista u Hrvatskoj izrazivši očekivanje nastavka rasta i slijedeće godine. Dolazak slovenskih gostiju počeo se povećavati nakon našeg prošlogodišnjeg sastanka u Trakošćanu, rekla je premijerka Kosor.

Pahor je kazao da je malo tko vjerovao da se pitanje granica između dviju zemalja može riješiti do kraja 2009. kako je bilo najavljeno na sastanku s premijerkom Kosor krajem srpnja te godine. To je postignuto sporazumom o rješenju toga pitanja o čemu su se suglasile vlade i parlamenti a u Sloveniji proveden i referendum, kazao je.

Pahor je rekao da je na sastanku s Kosor u Bohinju 31. srpnja na godišnjicu prethodnog susreta dogovoreno da se u 90 dana riješi pitanje sukcesije SFRJ u financijskom dijelu odnosno sukcesije koja se tiče pitanja bankarstva.

'Danas smo oblikovali zajedničko stajalište, mišljenje da je možda nakon što su se Slovenci i Hrvati dogovorili o poštivanju Bečkog dogovora, da se po svim zamršenim pitanjima koja su povezana ne samo s financijskim dijelom sukcesije, kao što je mogućnost rješavanja deviznih dužnika i dolaska slovenskih banaka na hrvatsko tržište te pitanjima veleposlanstava i duga bivše SFRJ, je li se sad pojavio prozor mogućnosti...da se možda u paketu riješi pitanje sukcesije među državama', kazao je Pahor.

'Što se tiče spremnosti Hrvatske i Slovenije ona je iskazana', rekao je on.

Govoreći o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Slovenije Pahor je kazao da će mješovita gospodarska komisija u narednih šest mjeseci donijeti prijedloge zajedničkog nastupa na trećim tržištima u projektima koje ni jedna niti druga zemlja ne bi mogle realizirati same zbog financijske ograničenosti Hrvatske i Slovenije.

Zajednički nastup na Expou ocijenio je vrijednim ne samo zbog smanjenja troškova nego kao i simboličnog iskaza prijateljstva.

Pahor je izvijestio da je srpska strana iskazala namjeru sudjelovanja u Brdo procesu te da će na narednom sastanku ministara pravosuđa ove inicijative i formalno ući u proces. To je važno zbog sigurnosti, stabilnosti, mira, gospodarstva i socijalne sigurnosti ljudi ovih prostora, ocijenio je.

Suradnja Hrvatske i Slovenije te proces Brdo znači jako mnogo za sigurnost i stabilnost u regiji, rekao je Pahor.

Sastanak je održan u restoranu Draga di Lovrana na obroncima Učke. Nakon sastanka i izjave za novinare premijeri su se zadržali na zajedničkom ručku. Kosor i Pahor su rekli da je dogovorena snažnija gospodarska suradnja Hrvatske i Slovenije uz osnivanje mješovite komisije koja će predložiti mogućnosti zajedničkog nastupa dviju zemalja na trećim tržištima.