ANTIRECESIJSKE MJERE

Vlada prihvaća rebalans, ali ne odmah

11.02.2009 u 15:07

Bionic
Reading

Vlada prihvaća prijedlog ekonomista o rebalansu proračuna, ali ostaje pri stajalištu da se pričekaju statistički podaci za prvi kvartal, glavni je zaključak današnje sjednice Ekonomskog vijeća

Rebalnas proračuna može se očekivati u travnju, a do tada će vlada nastojati smanjiti proračunsku potrošnju. Premijer Ivo Sanader najavio je mjere štednje za sve proračunske korisnike i javna poduzeća.

Prema nalogu Vlade, sva ministarstva i javna poduzeća morat će u roku od 15 dana donijeti vlastite mjere štednje. Racionalizacija potrošnje tražit će se i od jedinica lokalne uprave i samouprave.

Premijer je najavio i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima bi se trebalo omogućiti svim umirovljenicima, neovisno o dobi, da povuku sredstva iz drugog mirovinskog stupa te da im se mirovine izjednače s mirovinama ostalih umirovljenika, odnosno da ih prebace u ruke države i štede u samo jednom.

To je iznenadilo pojedine članove Ekonomskog vijeća koji su, nakon konferencije za novinare, potiho komentirali kako je neozbiljno izaći s takvim prijedlogom bez ikakve konkretne podloge i kako je teško očekivati da će do promjene u mirovinskom sustavu i stvarno doći.

Vlada je ponovila svoj stav da je protiv toga da se diraju plaće, mirovine i sredstva namijenjena za zdravstvo iako je Ekonomski institut predložio da se tu pokušaju pronaći uštede u proračunu.

'Sigurni smo da možemo pronaći druga rješenja bez da se diraju te stavke. Jedno od njih je i moguća izmjena i dopuna mirovinskog sustava. Time ne kupujemo socijalni mir, već štitimo kupovnu moć građana bez koje se ne može očekivati gospodarski rast', istaknuo je Sanader.

Ministar gospodarstva Damir Polančec najavio je strožu kontrolu u trgovini, odnosno toga da proizvodi zadovoljavaju sve pravilnike o deklaraciji i kvaliteti. Time se ne misli uvesti protekcionizam, naglasio je Polančec, već se samo striktno držati pravila kao i što to rade sve ostale zemlje.

Iako su proteklih mjeseci pojedini članovi Ekonomskog vijeća u medijima kritizirali kriznu politiku Vlade, danas su se čuli samo pomirljivi tonovi. Prema riječima predstavnika sindikata Vilima Ribića na sjednicama vijeća mudraca 'nema konsenzusa, ali ni sukoba, već se razmjenjuju mišljenja poput rijeke koja teče'.

Ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek rekla je da 'što se kasnije ide u rebalans proračuna, to će se manje uštedjeti', ali to je ublažila opaskom da se to može kompenzirati odlučnim stavom države da ne ulazi u nove obveze.

Proračun se, prema riječima ministra financija Ivana Šukera, dobro puni.

'U odnosu na siječanj prošle godine, podbacila je naplata PDV, i to zbog slabijeg uvoza, te trošarine na automobile, dok su na lanjskoj razini porez na dobit, trošarine na cigarete i doprinosi. Pratit ćemo i dalje trendove i tome se prilagođavati', rekao je Šuker.

Za 15 dana najavljena je nova sjednica Ekonomskog vijeća na kojoj bi se trebao predstaviti Akcijski plan djelovanja, iako se očekivalo da će se već danas znati konkretne mjere za to kako se boriti protiv krize koja trese cijeli svijet.