SUKOB INTERESA

Ikea se čudi kažnjavanju načelnika

21.10.2010 u 13:25

Bionic
Reading

Na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je kaznilo načelnika općine Rugvice Ivana Remenara zbog pogodovanja švedskom trgovačkom lancu, reagirali su iz Ikee upozoravajući da je općina prije njihova dolaska razmišljala o prenamjeni zemljišta, ali i da je, želimo li privući strana ulaganja, poželjno da postoji komunikacija između potencijalnih investitora i lokalnih i viših vlasti

Povjerenstvo je načelniku općine Rugvica Ivana Remenara utvrdilo sukob interesa jer je 2008. preuzeo obveze da će podržati tvrtku Ikea u izgradnji centra u toj općini, nakon čega je krenuo u izmjenu prostornog plana općine, kroz koji je dio poljoprivrednog zemljišta promijenjen u visokovrijedno građevinsko zemljište.

Sukob interesa Povjerenstvo vidi u činjenici da je obveze načelnik preuzeo prije izmjene prostorne dokumentacije, što je ocijenjeno kao zlouporabu posebnih prava dužnosnika, pa mu je propisana novčana kazna od 10.000 kuna. 'Nisam dobio odluku Povjerenstva, kad dobijem njihovo rješenje, mogao bi vam nešto više reći', kazao je za tportal načelnik općine Rugvica Ivan Remenar.

Komentar odluke Povjerenstva zatražili smo iz Ikee:

'Ikea je u rujnu 2008. godine prilikom evaluacije potencijala lokacija na kojima bi mogla realizirati svoj projekt vrijedan preko dvije milijarde kuna poslala općini Rugvica pismo u kojem smo izrazili ozbiljne namjere da realiziramo svoj projekt upravo u Rugvici. S obzirom na to da je zemljište za koje smo bili zainteresirani jednim dijelom već imalo gospodarsku namjenu, ali ne u cijelosti, nas je interesiralo vidi li općina Rugvica svoj razvoj u smjeru projekata poput našega. U svom odgovoru općina nam je kazala da je i prije našeg upita i iskazivanja interesa odlukom općinskog vijeća Rugvice općina prepoznala projekte slične našem i već ranije, opet odlukom općinskog vijeća, pokrenula postupke izmjene i dopune prostornog plana uređenja te da su spremni podržati naš projekt sukladno zakonskim i ostalim propisima', kazao je za tportal Igor Štefanec PR Ikea South East Europe.

Prema tome, kaže Štefanec, vidljivo je da je sama općina svojim odlukama i prije dolaska tvrtke Ikea u Rugvicu već započela postupke izmjena i dopuna prostornog plana uređenja, pa ne može biti ni govora da se pogodovalo našem projektu jer općinsko vijeće nije moglo znati, prije nego smo poslali pismo namjere, koji su naši planovi.

U Ikei smatraju potpuno nejasnim zašto povjerenstvo ove činjenice nije uzelo u obzir prilikom svoje odluke: 'Osim toga, g. Remenar je uvijek govorio u ime općine i sve odluke koje su uslijedile nakon toga su donesene na razini općinskog vijeća Rugvice, a ne njega osobno. S obzirom na veliki interes javnosti koji je pratio naš projekt od samog početka i najave dolaska tvrtke IKEA u Hrvatsku, mi smo zauzeli stav da ćemo sve raditi javno i transparentno te redovito obavještavati javnost o svom napretku, što smo u protekle dvije godine od kupovine zemljišta u Rugvici i radili. Kada se odlučite za takav pristup realizaciji projekta, poštivanje svih zakonskih normi i ostalih propisa se postavlja kao neupitno. Tako smo radili sve do sada te ćemo tako raditi i ubuduće.’

Na kraju iz Ikee upozoravaju da je poželjno da postoji komunikacija između 'prirodnih partnera' - investitora i vlasti. 'U državama koje žele privući strana ulaganja u potpunosti je normalno i poželjno da postoji komunikacija između potencijalnih investitora i lokalnih i viših vlasti. Ukoliko se takva komunikacija kažnjava, postavlja se pitanja kakva se atmosfera prema ulagačima stvara ako se moraju bojati razgovora sa svojim prirodnim partnerima', zaključio je Štefanec.