BORBA ZA ŽELJEZARU SPLIT

Radnici kod Bozanića, HFP istjeruje Zlomrex

21.10.2010 u 11:47

Bionic
Reading

Oko 150 radnika Željezare Split krenulo je iz Splita na prosvjedno okupljanje pred zagrebačkom katedralom. Od Vlade traže da hitno osigura proizvodnju, i to preko natječaja za davanje pogona u zakup

Očekuje se da bi autobusi mogli stići u Zagrebu oko 13 sati, nakon čega će se dio radnika uputiti prema zgradi Državnog odvjetništva, dio njih prema Markovu trgu, a većina prema Kaptolu, pred katedralu, najavio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Željezari Mladen Bekavac

Sindikat najavljuje da će radnici, ako se danas ne riješe njihovi zahtjevi, i prenoćiti pred katedralom.

Član upravnog odbora HFP-a, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač smatra da nema razloga za prosvjed radnika Željezare s obzirom na to da HFP čini sve kako bi riješio pitanje njihove tvrtke.

HFP je Zlomrexu, još uvijek formalnom vlasniku Željezare, predložio sporazum o mirnom raskidu ugovornog odnosa u kojemu je ponuđeno da Zlomrex svoja potraživanja prema Željezari od 82,5 milijuna kuna te sve dionice preda HFP-u za jednu kunu, a zauzvrat će Fond odustati od naplate korporativnog jamstva u iznosu od 87 milijuna kuna.

Kako poljska tvrtka do isteka roka nije odgovorila na prijedlog, Fond će danas vjerojatno aktivirati korporativno jamstvo iz kupoprodajnoga ugovora u iznosu od 87 milijuna kuna.

Raskidom ugovora sa Zlomrexom fond će vratiti željezaru u svoje vlasništvo i raspisati javni natječaj za najam pogona. Na taj način bi se, prema procjeni HFP-a, moglo zaposliti oko 250 radnika, od njih ukupno 400.

Nekoliko stranih tvrtki bilo je zainteresirano za Željezaru Split, a kontaktiralo se i s nekoliko domaćih tvrtki zainteresiranih za obnovu proizvodnje koje su poslale i pismo namjere. HFP je pripremio i tekst javnog natječaja, no sve to je uzalud bez rješenja spora sa Zlomrexom, kaže Popijač.

Otkako je obustavljena proizvodnja radnici su pokušavali prosvjedima, štrajkom glađu i pregovorima s Hrvatskim fondom za privatizaciju (HFP) i Ministarstvom gospodarstva izboriti da se raskine ugovor s vlasnikom, poljskim koncernom Zlomrexom te da se na bilo koji način pokrene proizvodnja.