NAJVEĆI PROJEKT VODNOG GOSPODARSTVA

U Brodu će se graditi pročistač vrijedan 30 mil. eura

19.10.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Potpisivanjem ugovora o sufinanciranju u Slavonskom Brodu danas je službeno započela realizacija projekta sustava vodoopskrbe i odvodnje s uređajem za pročišćavanje vrijednim gotovo 30 milijuna eura. Prema riječima direktora Hrvatskih voda Siniše Širca, to je najveći projekt iz područja vodnog gospodarstva u Hrvatskoj koji financira Europska komisija u sklopu IPA programa za regionalni razvoj

IPA snosi preko 50 posto, odnosno 15,34 milijuna, od ukupno 29,65 milijuna eura, dok će se 12,3 milijuna eura osigurati kroz državni proračun, a preostala dva milijuna eura osigurat će grad Slavonski Brod i okolne općine.

Projekt obuhvaća izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda trećeg stupnja za oko 80.000 stanovnika, a njime će se omogućiti i 10.000 novih priključaka na kanalizaciju te 4300 novih priključaka na vodoopskrbnu mrežu.

Pročistač trećeg stupnja uključivat će mehaničko i biološko pročišćavanje, obradu mulja, ali i preradu i korištenje bioplina. Vodoodvodnja uključuje izgradnju 36,1 km novih kolektora, osam novih crpnih stanica, sedam kišnih preljeva u Slavonskom Brodu i četiri okolne općine te rekonstrukciju dijela postojećih kolektora. Izgradnjom vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava grad će dobiti i dvije nove vodospreme te 36 km nove kanalizacijske mreže.

Realizacijom ovog projekta za oko 20 posto će se smanjili i gubici u mreži koji su sada oko 40 posto, jer je većina od ukupno 365 km cijevi vodoopskrbne mreže u Slavonskom Brodu stara između 15 i 40 godina.

39 PROJEKATA VRIJEDNIH 900 MILIJUNA EURA

Ugovor su u Slavonskom Brodu danas potpisali gradonačelnik toga grada Mirko Duspara te državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Zdravko Krmek, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Siniša Širac i direktor komunalnog poduzeća Vodovod Marko Blažević.

Zdravko Krmek je tom prigodom istaknuo da je Hrvatska donošenjem Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva uskladila svoje zakonodavstvo s onim EU, čime su stvorene pretpostavke za povlačenje sredstava iz EU fondova. Naglasio je da je spremno čak 39 novih projekata vrijednih više od 900 milijuna eura.