NE VALJA IM VLADA, ALI..

Poslovnjaci ne žele ranije izbore

18.10.2010 u 11:32

Bionic
Reading

Iako nezadovoljni Vladinom politikom gospodarskog oporavka, gospodarstvenici nisu skloni ideji potaknutoj političkim povratkom Ive Sanadera - da se parlamentarni izbori održe što prije

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Kuštrak za Business.hr kaže da je poslodavcima sadašnja situacija neprihvatljiva jer u fokusu nije gospodarstvo, nego neke druge stvari. Dodaje i da su dodatno nezadovoljni jer im je po definiciji nužna stabilnost.

Što se, pak, tiče ranijeg održavanja izbora, Kuštrak smatra da je situacija iznimno kompleksna jer s jedne smo strane pri kraju putu kojim se definira naša budućnost, odnosno pri kraju smo pristupnih pregovora s Europskom unijom, a s druge strane Vladin je odgovor na krizu neadekvatan. Zbog toga bi se Kuštrak priklonio onima koji zagovaraju da Vlada odredi razuman rok za održavanje izbora, pa neka na njima narod odluči.

'Trenutak je za donošenje odgovornih odluka koje će voditi računa o općim, a ne samo o pojedinačnim interesima', zaključuje Kuštrak.

Vlasnik Orbica Branko Roglić također poručuje da ne bi trebalo ništa raditi pod 'prišom'. Smatra i da treba Vladu ostaviti da čisti ovo što je počela čistiti. Unatoč tome što procjenjuje da su Vladine odluke koje bi trebale potaknuti gospodarski oporavak puka kozmetika, ipak kaže da Kosoričinu vladu treba ostaviti da uspostavi pravnu državu jer je to sada najvažnije.

'Poduzetnici dosad nisu mogli ništa dugoročno planirati. Nismo znali koje ćemo poreze plaćati, po kojim ćemo uvjetima poslovati, što smijemo, a što ne smijemo raditi, hoćemo li uopće moći naplatiti svoje poslove i zato bi trebalo pustiti da se borba protiv korupcije i kriminala odvije do kraja kako bi konačno profunkcionirala pravna država', ističe Roglić.

Po Roglićevu sudu, izbori bi prekinuli borbu protiv korupcije 'koja je konačno počela i koja ima euroatlantsku podršku i zato nisam za to da se izbori sada održe nego sam za njihovo održavanje u razumnom roku'. Uvjeren je i da promjena vlasti ne bi, barem ne u kraćem roku, ništa donijela gospodarstvu, pa i zbog toga ne vidi problem u tome da se izbori održe u redovnom roku, za nešto više od godinu dana. No, Roglić je za održavanje izbora u redovnom roku pod uvjetom da se dotad počisti što se treba počistiti, kako bi se uspostavila pravna država i stvorili uvjeti za gospodarski razvoj.

'Tada ćemo i mi moći lakše glasati i odlučiti se kome povjeriti sljedeći mandat', rekao je Roglić.

Predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma (HT) Ivica Mudrinić ističe da je naš ključni problem stanje ekonomije, koje je sve teže, zadužujemo se za podmirivanje dugova, destimulativna su ulaganja u Hrvatsku, stagniramo u svemu osim u rastu broja nezaposlenih.

Moramo razmisliti o tome kako ljude koji su tijekom krize izgubili poslove vratiti natrag na posao i zaposliti one koji tek ulaze na tržište rada. Zato Mudrinić zaključno poručuje: 'To su ključni problemi, a ne kada će biti izbori. Moramo napraviti hitan zaokret u ekonomskoj politici, a ne kalkulirati kada će biti izbori.'