NOVI PLINSKI UGOVOR

Ina želi 'otkantati' Ruse?

15.10.2010 u 15:29

Bionic
Reading

Ruski Gazprom bi mogao izgubiti ulogu glavnog dobavljača plina za hrvatsko tržište. Inina tvrtka Prirodni plin, preko koje Hrvatska nabavlja taj važni energent, krenula je u postupak nadmetanja da bi pronašla novog dobavljača. Dosadašnja praksa je bila da se u izravnim pregovorima s Rusima produlji postojeći ili dogovori novi ugovor

Dosadašnji dugogodišnji ugovor s Gazpromom istječe za dva mjeseca. Iz Ine, odnosno MOL-a već su se mogli čuti glasovi da nisu skloni njegovom produljivanju jer na tome samo bilježe gubitke.

'S postupkom nadmetanja krenuli smo na vrijeme. Želja nam je da postignemo što povoljniju cijenu te fleksibilnu i pouzdanu isporuku za sve hrvatske potrošače', rekla je Davorka Tancer, direktorica Prirodnog plina, na današnjoj svečanoj sjednici Hrvatske stručne udruge za plin.

Za ovogodišnju sezonu grijanja, prema njezinim riječima, sve je spremno i ne bi trebalo dolaziti do plinskih nestašica. I u slučaju da temperature od minus 10 do minus 12 stupnjeva Celzijusevih potraju tjedan dana, plina će biti dovoljno.

'Jedino ako dođe do većih ekstrema moguće su redukcije za industriju, dok bi zaštićeni potrošači – kućanstva, bolnice i škole – bili sigurni', istaknula je Tancer.

Najkritičnije bi, kaže, moglo biti u ožujku, kad često dođe do naglog zahlađenja, a plinska skladišta su pri kraju. Ali Tancer se nada da će tada u rad biti pušten interkonekcijski plinovod između Hrvatske i Mađarske (završetak gradnje se očekuje krajem godine), preko kojeg bi se tada nabavile dodatne količine plina.