OLGICA SPEVEC:

'Najava poskupljenja kruha je nezakonita'

15.10.2010 u 13:11

Bionic
Reading

Predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec rekla je danas da je najava udruge mlinara i pekara o poskupljenju kruha nezakonita

Sudjelujući na predstavljanju projekta Provođenje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora u Republici Hrvatskoj, Spevec je kazala da najave jedne udruge (Žitozajednice) o povećanju cijena kruha predstavljaju zabranjeni sporazum među poduzetnicima, što je, kako je ocijenila, nedopustivo i zakonski se sankcionira.

Žitozajednica: Svaka članica za sebe odlučuje o poskupljenju

Nema nikakvog dogovora između članica Žitozajednice o poskupljenju pekarskih proizvoda niti je donesena odluka da sve članice dižu cijenu, izjavila je direktorica udruženja mlinsko-pekarske industrije Žitozajednice Nada Barišić, napominjući da o korekciji cijena odlučuje svaka tvrtka za sebe.

Na upit hoće li Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenuti postupak protiv Žitozajednice, rekla je da je danas prvenstveno htjela upozoriti udrugu pekara i mlinara, ali da će pokrenuti postupak nastavi li se takvo ponašanje. Također je najavila da će Agencija obaviti prethodno tržišno istraživanje u vezi najave Žitozajednice.

'Nijedna udruga na svijetu ne smije to činiti. Formiranje cijene stvar je svakog pojedinog poduzetnika, a Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ima mogućnost kažnjavanja udruga', kaže Spevec.

Dodala je da s takvom praksom, koja, kako je rekla, podsjeća na nekadašnji društveni dogovor o cijenama, treba prestati. U suprotnom, AZTN može poduzetnike, koji sudjeluju u dogovoru o formiranju cijena, kazniti novčano u visini do 10 posto godišnjeg prometa.

Upitana kako to da AZTN može kazniti mišljenje Žitozajednice o potrebi poskupljenja, kazala je da nije sigurna radi li se o mišljenju te da se članice Žitozajednice dogovaraju.

'Naravno, to se mora dokazati, a dokazi su već i najave i istupi u javnosti', kaže Spevec.

Udruženje mlinsko-pekarske industrije Žitozajednica ovih je dana najavilo da će mlinsko-pekarske tvrtke povećati cijene dijela pekarskih proizvoda od tri do šest posto, a da se cijena polubijelog kruha neće mijenjati. Poskupljenje opravdava visokim cijenama brašna i plina, napominjući da će rast cijena uslijediti ovisno o isteku ugovora koji svaki pekar ima s nekim trgovačkim lancem.