ENERGETSKI STRUČNJACI

'Povjerenstvo za Inu je dno dna'

13.10.2010 u 13:45

Bionic
Reading

Politički igrokaz i ništa više, tako energetski stručnjaci i ekonomisti vide dosadašnji rad saborskog Istražnog povjerenstva za Inu. Vrhunac te groteske, ističu, bilo je jučerašnje svjedočenje bivšeg premijera Ive Sanadera

Umjesto da su se bavili stručnim i konkretnim pitanjima oko prodaje Ine i izdvajanja plinskog biznisa, 'povjerenici' su izgubili tri sata pokušavajući ustanoviti slijed odlučivanja u Vladi.

'To im je mogao objasniti bilo koji bivši ministar Sanaderove Vlade. Za to im nije on trebao. Zato što su bili nepripremljeni i što su inzistirali na političkim stvarima, Sanader je izgledao superiornije. Situacija bi bila obrnuta da su se zastupnici bolje informirali i koncentrirali se na konkretno. Ovako smo slušali predavanje o Ini koje je svima već poznato', kaže Ante Babić, nekadašnji ekonomski savjetnik bivšeg premijera.

Da je on bio u Povjerenstvu, jedno od pitanja koja bi postavio Sanaderu bilo bi tko je Vladu konzultirao prilikom pregovora s MOL-om.

'Zanima me tko je napravio evaluaciju, jesu li bili izrađeni scenariji što će se desiti ako se odlučio ovo ili ono. To nitko nije pitao. Svi su bili loši i jadni osim možda Josipa Leke', ističe Babić.

I ekonomista Damira Novotnya zanima slično. Tko je bio konzultant? Kako je strukturirana cijena Ine? Kakav je bio model izračuna njezine vrijednosti? Radi se o pitanjima na koja su, prije Sanadera, trebali odgovoriti Slavko Linić i Ljubo Jurčić, ministri Vlade pokojnog Ivice Račana, ali to ih od saborskih istražitelja, kad je navedena dvojka bila na Povjerenstvu, nitko nije pitao.

'Sve govori da su pregovori s MOL-om vođeni amaterski. Nisu se poštovala strukturna pravila prilikom tako velikih međunarodnih transakcija. Nisam uvjeren da je vrijednost Ine prilikom prodaje bila dobro procijenjena. Prodaja nije bila povoljna za Hrvatsku, Mađari su profitirali', kaže Novotny.

Kakvo mišljenje o radu Istražnog povjerenstva imaju energetski stručnjaci, najbolje govori činjenica da nijedan, koje smo nazvali, nije želio da se spominje njegovo ime i prezime u vezi te priče.

'Ne želim da me krivo shvatite ili da ispadne da ja imam veliko mišljenje o sebi. Ali da ja to komentiram, to bi bilo dno dna. Mene samo zanima struka, a tu od struke nema ništa', kaže jedan ekspert za plin.

Svi oni ističu kako je jučer najtužnije bilo gledati neznanje i neinformiranost saborskih istražitelja.

'Postavili bi naučeno pitanje, ali nakon toga nikakvog potpitanja. Tužno i jadno', zaključuje naftni konzultant koji je također želio ostati anoniman.