IDE NA GORE

Sve više obitelji na rubu siromaštva

12.10.2010 u 14:42

Bionic
Reading

Stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj je u 2009. godini, prema definiciji dohotka koja uključuje novčana i naturalna primanja, iznosila 18 posto, dok je u 2008. i 2007. bila 17,4 posto, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku

Isključe li se iz dohotka naturalna primanja, stopa rizika od siromaštva za prošlu je godinu bila 20,2 posto prema 18,9 posto u godini prije.

Prag rizika od siromaštva u 2009. za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece bio je dohodak, koji uključuje novčana i naturalna primanja, od 56.076 kuna godišnje

To znači da je takvo kućanstvo za prelazak praga rizika od siromaštva u prošloj godini trebalo mjesečno, s primanjima u novcu i naturi, najmanje 4.673 kune.

Za samačko kućanstvo prag rizika od siromaštva u prošloj je godini iznosio 26.703 kune na godinu, ili 2.225 kuna mjesečno

Statističari napominju da su osobe čiji je dohodak ispod tog praga u većem riziku od siromaštva od ostalih, ali ne žive nužno u oskudici.

Najrizičnije skupine u Hrvatskoj su i nadalje starije osobe, posebice starija samačka kućanstva, nezaposleni i umirovljenici, obitelji s više djece kao i samohrani roditelji.

Stopa rizika od siromaštva prema godinama i spolu u 2009. najveća je kod osoba starih 65 i više godina te iznosi 31,5 posto.

U toj je dobnoj skupini razlika prema spolu u stopi rizika od siromaštva je najveća te kod žena iznosi 36,5 posto, a kod muškaraca 23,7 posto.

Najmanja stopa rizika od siromaštva je kod osoba starih od 25 do 49 godina i kod muškaraca iznosi 12,2 posto, a kod žena 12,3 posto.

Stopa rizika od siromaštva prema najčešćem statusu u aktivnosti pak najveća je za nezaposlene osobe, 37,4 posto, za ostale ekonomski neaktivne osobe je 26,5 posto, a za umirovljenike 24,3 posto.

Prema tipu kućanstva najveća je kod samačkih kućanstava, osobito kod onih koje čine osobe stare 65 i više godina, te u 2009. iznosi 50,9 posto.

Pokazatelji siromaštva za Hrvatsku izračunati su iz podataka o ukupnom neto dohotku privatnih kućanstava, prikupljenih Anketom o potrošnji kućanstava. Temelje se na konceptu relativnog siromaštva koji uzima u obzir raspoloživi dohodak kućanstva, broj članova u kućanstvu i distribuciju dohotka unutar populacije.

Prag rizika od siromaštva iskazuje se u novčanim jedinicama, dok se stopa rizika od siromaštva iskazuje relativno kao postotak.

Stopa rizika od siromaštva jest postotak osoba koje imaju raspoloživi ekvivalentni dohodak ispod praga rizika od siromaštva.