NOVO PARTNERSTVO

Stipić i Radić dovršavaju Ban centar i Centar Bundek

12.10.2010 u 14:42

Bionic
Reading

Nakon višemjesečnih pregovora, Institut IGH i Stipić grupa postigli su dogovor o partnerstvu na projektima Ban centar i Centar Bundek u Zagrebu, ukupne tržišne vrijednosti 150 milijuna eura. Nakon preraspodjele udjela, gradnju projekata zajednički nastavljaju Stipić grupa, Institut IGH, Konstruktor inženjering, Zagrebačka banka i Reinvest. Prema planovima, Ban centar bi trebao biti useljen do kolovoza 2012, a Bundek do svibnja 2012. godine

U projekt Ban centar, stambeno-poslovni kompleks u neposrednoj blizini zagrebačkog Trga bana Jelačića, Stipić grupa je ušla sa 42,49 posto udjela. Tako sadašnju vlasničku strukturu Ban centra, 70 milijuna eura vrijednog stambeno-poslovnog centra, uz Stipić grupu, čine Institut IGH sa 37,5 posto udjela, Zagrebačka banka sa 15,01 posto udjela te tvrtka Reinvest s udjelom od pet posto.

Projektom će upravljati zajednička uprava koju čine predstavnik Stipić grupe i predstavnik Instituta IGH. Stipić grupa će preuzeti ulogu glavnog izvođača radova, dok će u nadležnosti IGH ostati projektiranje i nadzor nad gradnjom.

Vlasničku strukturu Centra Bundek, 80 milijuna eura vrijednog stambeno-trgovačkog centra na zagrebačkom Bundeku, čine Institut IGH i Konstruktor inženjering s po 40 posto te Stipić grupa sa 20 posto udjela.

Veći dio transakcije odnosi se na preuzimanje postojećih obaveza od Stipić grupe, dok je novcem plaćen 10-postotni udio u Centru Bundek. Stipić grupa je za 10 posto temeljnog kapitala društva Centar Bundek platila 9.356.800 kuna

'Oba projekta financiranjem će i dalje pratiti Zagrebačka banka, koja je dala velik doprinos u pregovorima', istaknuo je Tomislav Alpeza, direktor investicija i razvoja projekata u Institutu IGH te budući član uprave Ban centra i Centra Bundek. Napomenuo je i da je Institut IGH prepoznao u Stipić grupi potencijalnog partnera za druge projekte 'na čekanju', tržišne vrijednosti 350 milijuna eura.

'Smatramo da oba projekta podižu kvalitetu dijelova grada u kojima nastaju', naglasio je Sven Müller, član uprave Stipić grupe. Dodao je da će cijene kvadrata u novim projektima biti poznate za mjesec i pol dana, nakon što se dovrši restrukturiranje i dorada koncepata obaju projekata, koja uključuje reviziju prvotno prezentiranih cijena četvornog metra po kojima će biti ponuđeni stambeni, poslovni i trgovački prostori.

Dosad je na Bundeku prodano tridesetak stanova, dok u Ban centru nije prodan nijedan.