U BANANI SMO

Na bankrot listi Hrvatska na 19. mjestu

11.10.2010 u 09:18

Bionic
Reading

Ugledna analitička kuća CMA, koju često ističu kao vodeći nezavisni izvor podataka za OTC (over the counter) tržišta, sastavila je listu zemalja kojima prijeti bankrot. Na toj listi CMA, inače institucije čije informacije koriste tisuće financijskih kuća i pojedinaca, Hrvatska je na visokom 19. mjestu, piše Večernji list

Sam vrh liste CMA drži Venezuela čiju su kumuliranu vjerojatnost bankrota procijenili na čak 54,2 posto, prati je sa 48,7-postotnom vjerojatnošću Grčka, dok je 'broncu' osvojila Argentina sa 40,4 posto šanse za bankrot. Procijenjena opasnost od bankrota za hrvatsku je 16,6 posto, što znači da smo u relativno sigurnoj zoni ako fiskalna politika ne podlegne rastućim populističkim pritiscima.

Analitičari Business Insidera posebno su istaknuli visok skok Irske sa 14. na 5. mjesto ljestvice te su zamijetili dominaciju europskih zemalja na listi iz tzv. PIIGS grupe – Portugala, Irske, Islanda, Grčke i Španjolske. I cijela naša regija loše stoji. Visoko na listi su i Mađarska, Rumunjska te Bugarska, piše Večernji list.