NA METI GALINEC

Štrajk u Industrogradnji zbog kašnjenja plaća

10.02.2009 u 09:37

Bionic
Reading

Sedamdesetak radnika Industrogradnje blokiralo je jučer pogone u Donjoj Lomnici kraj Velike Gorice jer im uprava tvrtke još nije isplatila plaće za studeni prošle godine.

Revolt su usmjerili na Josipa Galinca, čelnog čovjeka nekadašnjeg građevinskog diva, javnosti poznatog nakon što su ga dva nepoznata napadača prije tri mjeseca brutalno pretukla. Štrajkaše vodi predsjednik Novog sindikata Mario Iveković, koji je najavio da će obustava rada trajati dok se ne isplate zaostaci.

'Tri godine u Industrogradnji nismo štrajkali, baš od vremena kad je došao Galinec. Ovo mu je poruka da ne može ponižavati radnike', kazao je jučer Iveković pred štrajkašima.

Galinec, međutim, kažu da je tvrtku zadesio domino–efekt neplaćanja: kako Industrogradnja ima milijunska potraživanja od drugih, ni sama ne može namiriti plaće radnicima. Među većim neplatišama su i neke državne tvrtke. Samo Hrvatske autoceste (HAC) duguju im od sredine prošle godine šest milijuna kuna što bi bilo dovoljno za isplatu dviju plaća radnicima.

'Ne osporavam radnicima pravo na štrajk, iako bi im u ovom trenutku pametnije bilo misliti o ugledu tvrtke koji se prekidom rada narušava. Kako od dužnika budemo naplaćivali dugove, tako ćemo isplaćivati zaostatke', uvjerava Galinec.

No, i uz apele šefa koji se svode na brigu o reputaciji Industrogradnje, radnici tvrde da je u znatno većoj opasnosti reputacija njihovih obitelji, odnosno gola im egzistencija. Vozač Stipo Mijatović kaže da mjesečno primi jedva 3000 kuna, a kašnjenjem plaće doveden je na rub preživljavanja. Zaštitari medije nisu pripustili u krug tvornice pa smo s njim razgovarali preko rešetki, piše Novi list.

'U 12 godina koliko radim u Industrogradnji, nikada mi nije bilo teže. Štrajkat ću dok ne dobijem plaću, jer nemam od čega živjeti', priča radnik.

Industrogradnja danas zapošljava oko 900 ljudi, a na ruku im ne ide ni kriza na tržištu nekretnina. Mnogi stanovi koje su u proteklom razdobnju izgradili teško se prodaju i pada im cijena, a ni na akciji ne nalaze put do kupaca.