ZAKON PONUDE I POTRAŽNJE

Očekuje li nas poskupljenje maslinovog ulja?

05.10.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Istarski maslinari očekuju manje prinose od ovogodišnje berbe, koja bi uskoro trebala početi. U porečkoj Agrolaguni, najvećem domaćem proizvođaču maslinovog ulja, koja raspolaže s preko 200 hektara vlastitih maslinika, upravo se dovršava berba grožđa, a narednog tjedna slijedi berba maslina, ukoliko se vrijeme stabilizira

'U odnosu na prošlu godinu očekujemo manji urod, čemu je doprinijela oštra zima, no kako nije bilo ljetne suše, kvaliteta plodova je dobra. Plodovi zriju i sad nam je najpotrebnije sunce', kaže član Uprave porečke Agrolagune Bruno Legović. U kojem postotku će prinosi biti umanjeni, prerano je reći, no sasvim je izvjesno da će se ove godine u Istri proizvesti manja količina ulja nego prošle pa se može očekivati i povećanje cijene ulja.

'Cijena se uvijek formira prema zakonu ponude i potražnje. Niske temperature u nekim dijelovima Istre uzrokovale su smrzavanje stabala. Urod ovisi najviše o klimi, pa se i puno vode manifestira tako da će dio Istre proizvesti manje', pojašnjava Legović.

U pulskom Agroproduktu, koji ima najveću primarnu poljoprivrednu proizvodnju na području južne Istre, prvi su u subotu otvorili maslinarima vrata svoje uljare u Vodnjanu. Sunčani vikend iskoristili su i za početak berbe u svojim maslinicima na području Barbarige i Fažane, no od ovogodišnje berbe očekuju znatno manji prinos.

'Prinosi su ove godine, nažalost, zbog teških vremenskih uvjeta prošle zime i do 50 posto manji nego lani, ali sa sigurnošću ćemo to moći reći tek kad završimo berbu', veli Igor Mikelić, glavni Agroproduktov operativac i voditelj Podruma. Kako veli, cijena prerade maslina u Agroproduktovoj uljari, u kojoj se u najboljim godinama prerađuje oko 900 tona maslinovog ulja, ostala je na prošlogodišnjoj razini i iznosi 1,4 kn po kilogramu.

Manji prinos može se očekivati i zbog bolesti maslinovog stabla, tzv. raka, zbog čega su se morala posjeći i cijela stabla, s čime su se krajem ljeta naročito suočili manji poduzetnici pa se može očekivati skuplje maslinovo ulje i na privatnim agroturističkim imanjima.