PODACI ZA KOLOVOZ

Usporen pad industrijske proizvodnje

01.10.2010 u 11:06

Bionic
Reading

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu u odnosu na srpanj pala je za 1,3 posto, a kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju pad industrijske proizvodnje u kolovozu ove u odnosu na kolovoz prošle godine za 0,7 posto, objavio je Državni zavoda za statistiku (DZS)

Prema prvim podacima DZS-a, kolovoz je šesti mjesec zaredom s padom industrijske proizvodnje na godišnjoj razini. Taj pad je usporen u odnosu na lipanj kada je industrijska proizvodnja bila za 3,9 posto manja nego u lipnju prošle godine te u odnosu na srpanj u kojem je pad na godišnjoj razini iznosio 1,8 posto.

U prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani industrijska proizvodnja je pala za 2 posto

Prema područjima Nacionalne klasifikacije djelatnosti, industrijska proizvodnja u kolovozu u usporedbi sa srpnjem, u rudarstvu i vađenje porasla je za 0,5 posto, u prerađivačkoj industriji veća je za 0,7 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija pala je za 4,4 posto.

Unutar prerađivačke industrije u kolovozu u odnosu na srpanj najviše je povećana proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica (27,8 posto), strojeva i uređaja (17,6 posto) te proizvodnja u farmaceutici (13,4 posto).

Istovremeno, najviše je pala proizvodnja u ostaloj prerađivačkoj industriji (26,7 posto), proizvodnja rafiniranih naftnih proizvoda (14,9 posto) i proizvodnja kože i srodnih proizvoda (10,4 posto).

Kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju pad u rudarstvu i vađenju za 7,4 posto, dok je u prerađivačkoj industriji pad iznosio 1 posto. Proizvodnja u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom porasla je za 4,3 posto.

Unutar prerađivačke industrije rast od 32,2 ostvaren je u proizvodnji metala, u kemijskoj industriji proizvodnja je povećana za 29,3 posto, a u tekstilnoj za 18,4 posto.

Proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica pala je za 45,1 posto, u ostaloj prerađivačkoj industriji pad je iznosio 37,5 posto, a u preradi drva 20,3 posto.

Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu je bio isti kao u srpnju, a u odnosu na kolovoz prošle godine smanjen je za 6,5 posto, dok je proizvodnost rada u industriji u prvih osam mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje lani porasla za 6,4 posto, pokazuju prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U usporedbi s prosječnim mjesečnim brojem zaposlenih u 2009. godini broj zaposlenih osoba u industriji u kolovozu ove godine bio je manji za 7,1 posto.