POTICANJE IZVOZA

Kosor: Projekti neće ostati mrtvo slovo na papiru

30.09.2010 u 11:37

Bionic
Reading

'Do kraja godine možemo očekivati povećavanje kreditne aktivnosti do 15 posto', najavio je predsjednik uprave HBOR-a Anton Kovačev otvarajući 9. međunarodnu konferenciju o poticanju izvoza

Podaci za prvih osam mjeseci godine pokazuju da je ostvaren rast plasmana od oko 12 posto. Ukupno je plasirano 5,4 milijarde kuna, a čak 70 posto otišlo je u ruke izvoznicima. Visoka gošća, premijerka Jadranka Kosor, istaknula je da izvoznici čine tek 12 posto ukupnog poduzetništva.

'Čestitam svima koji su uspjeli zadržati zaposlenike i u ovim teškim vremenima zapošljavati', kazala je.

Pohvalila se najsvježijim podacima Državnog zavoda za statistiku, koji pokazuju da je izvoz od početka godine rastao za 13,4 posto, uz rast izvoza u EU za 14,8 posto i istovremeni pad uvoza za 9,3 posto.

'Predstavili smo 30 projekata koji mogu biti jaki vjetar u leđa', optimistična je Kosor, koja obećava da plan investicija neće biti 'samo slovo na papiru', za što osobno garantira.

HBOR je do kraja kolovoza odobrio čak 896 milijuna kuna kroz Model A. Pribroje li se toj brojci sredstva iz poslovnih banaka, gospodarstvu je po povoljnijim uvjetima odobreno oko 2,24 milijarde kuna.

Isplata kredita ide nešto sporijim tempom, pa je HBOR obvezan isplatiti još 135 od ukupnih 896 milijuna kuna.