ZA I PROTIV SAMODOLA

Rad Hanfe posvađao HDZ i SDP

29.09.2010 u 13:23

Bionic
Reading

HDZ i SDP danas su u Hrvatskom saboru izrazili potpuno oprečna mišljenja o radu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u 2009. - dok je HDZ hvalio rad te agencije kao glavne prepreke manipulacijama na tržištu kapitala, SDP-ovci joj zamjeraju nepostupanje u brojnim aferama, poput one u Podravki

"Do većih posljedica zbog manipulacija i špekulacija na tržištu kapitala u Hrvatskoj nije došlo zbog preventivnih i pravodobnih aktivnosti Hanfe", poručio je Goran Marić (HDZ).

Istaknuo je da je Hanfa za svoj rad zaslužila svaku pohvalu, jer je ta agencija, smatra, glavna prepreka manipulacijama i doprinosi razvoju zdravog sustava na tržištu kapitala.

"Kada bi bio prisiljen voditi neku državnu instituciju, onda bi Hanfa bila na posljednjem mjestu. Ne zbog opsega posla ni sektora koji nadzire, ne ni zbog stručnog i odgovornog posla, niti zbog izloženosti manipulacijama, nego zato što nema završne satisfakcije - pravomoćnih presuda za utvrđene prekršaje i kaznena djela", naglasio je HDZ-ov zastupnik.

Davor Bernardić, pak, najavljuje da SDP neće podržati Hanfino izvješće, jer, kako je rekao, ta agencija nije reagirala na afere u hrvatskim poduzećima.

Istaknuo je da agencija nije reagirala kada je tvrtka Fima kupila dionice Podravke i njima manipulirala, odnosno da nije proveden nikakav nadzor, da nisu provjeravani Fimini računi, a nije se, kazao je, reagiralo ni kada su svjedoci progovorili o aferi.

"Hanfa djeluje po diskrecijskom kriteriju - postupa se kada se mora, a ne postupa kada se to ne želi", ocijenio je Bernardić, koji Hanfu zbog nepostupanja smatra odgovornom za aferu u Podravki.

Ispravljajući njegov navod, Marić (HDZ) je ustvrdio da kod prve kupnje dionica Podravke Hanfa nije ni mogla postupati, budući da su dionice kupljene kupoprodajnim ugovorom, a ne na burzi.

Hanfino izvješće neće podržati ni Klub HNS/HSU, u ime kojega je Zlatko Koračević rekao da Hanfine aktivnosti ne daju učinka, a i sama se agencija, smatra, nije prilagodila aktualnoj gospodarskoj situaciji.

"Tržište kapitala bilježi pad od 70 posto, ljudi ostaju bez posla, a Hanfa ima ekstra profit (veći prihodi nego rashodi u 2009.) i više zaposlenih", kazao je Koračević, kojega zanima nisu li ti podaci i razlog zašto u Hanfi još nije osnovan savjet što je zakonska obveza.

Predsjednik Uprave Hanfe Ante Samodol izvijestio je da je agencija lani podnijela 49 prekršajnih naloga i četiri kaznene prijave - od 2006 do 2009. podneseno je ukupno 368 prekršajnih i 34 kaznene prijave.

Istaknuo je da je unatoč lanjskim nepovoljnim globalnim gospodarskim kretanjima očuvana financijska imovina i struktura nebankovnog sektora, sa 115 milijardi kuna ukupne imovine ili 11 posto više nego 2008.

U izvješću stoji da je lani došlo je do povećanja imovine otvorenih investicijskih fondova (21 posto) i imovine obveznih mirovinskih fondova (29,5 posto).

Tržište osiguranja bilježi lagani pad zaračunate bruto premije (za 2,8 posto) u odnosu na 2008., iako je pozitivan ukupni financijski rezultat poslovanja osiguranja i reosiguranja.

Pad vrijednosti novozaključenih ugovora za 47 posto bilježi tržište leasinga, a pala je i ukupna imovina leasing društava (za 4,3 posto).

Damir Kajin (IDS) ocijenio je da je iz spomenutih podataka vidljivo da se Hrvatskoj "crno piše", a da je tako vidi i iz posjeta premijerke Jadranke Kosor Wall Streetu. "Kada je pritisnula tipku sve je otišlo u crveno. Jedino dobro iz tog posjeta New Yorku je najava rekonstrukcije vlade, iako po načelu - žrtvujemo nekoliko pijuna da zaštitimo kraljicu", poručio je.