JOŠ JEDAN UDAR NA BANKE

Mađarska prisilno ukida kredite u 'švicarcima'

28.09.2010 u 11:02

Bionic
Reading

Mađarski ministar gospodarstva Gyorgy Matolcsy najavio je da će ta zemlja donijeti zakon kojim će natjerati banke da sve kredite u švicarskim francima pretvore u mađarsku forintu. Detalji najnovijeg plana još nisu objavljeni, ali na tragu su oštrih poteza Orbanove vlade protiv bankarskog sektora

Mađarska je ljetos prva u Europi zabranila nove kredite s deviznom klauzulom, a potom je uvela i jedinstven porez na banke. No nijedna od tih mjera neće odjeknuti kao prisilno pretvaranje deviznih kredita (samo 'švicaraca' ili svih ne zna se) u lokalnu valutu

U travnju ove godine, desnica je preuzela vlast u Mađarskoj, prekinula pregovore s MMF-om i usporila nepopularne reforme. Mađari imaju 32 milijarde dolara duga u stranim valutama (Hrvati imaju 24 milijarde dolara) koji je golem teret tamošnjem stanovništvu, jer je uglavnom vezan uz švicarski franak. Samo ove godine forinta je izgubila 19 posto prema CHF-u pa se gotovo udvostručio udio loših kredita.

Mađarska, Poljska i Hrvatska imaju najveći udio 'švicaraca' u ukupnom dugu stanovništva – Poljaci i Mađari oko 45 posto, a Hrvati oko 20 posto. Mađarski je ministar kazao da će vlada prvo natjerati banke da devizne kredite pretvore u forintu, a potom će država osnovati agenciju koja će zaštititi standard dužnika tako što će od banaka otkupiti loše kredite.

Banke zasad nisu reagirale na najavu i čekaju detalje, a hrvatski analitičar Hrvoje Stojić uvjeren je da to neće zaštititi Mađare od rizika, jer banke mogu povećati kamate.

'Preuzimanje loših kredita za državu je velik trošak, ne vjerujem da ga Mađarska može podnijeti', kazao je Stojić te dodao kako se tamošnje tvrtke mogu slobodno zaduživati u eurima u EU. Uskraćivanje kredita s deviznom klauzulom smanjit će kredite građanima.

'Banke treba prisiliti da same snose rizik loših kredita, one su i odgovorne za masovnu ponudu kredita u CHF-u', komentirala je analitičarka Ekonomskoga instituta Maruška Vizek. 'Prva sam za to da se i u nas napravi konverzija deviznih kredita u kune. Valutna je klauzula znak da središnja banka ne radi svoj posao kako treba', istaknula je Vizek.

Sugovornik iz HNB-a kazao je da Hrvatska ne može natrag. Zemlje koje su išle na prisilnu konverziju brzo su od toga odustale, jer je nastao bijeg kapitala. U Hrvatskoj dominiraju krediti u eurima, jednako kao i depoziti, za razliku od Mađarske u kojoj je mnogo kredita u 'švicarcima'. Otvaranje tečaja unijelo bi kaos u ekonomiju i stvorilo velik prostor za manipulaciju, kažu u HNB-u.