POPIJAČEVO OBEĆANJE

'Moramo završiti priču sa Zlomrexom'

28.09.2010 u 09:45

Bionic
Reading

Do 11. listopada ove godine izradit će se prijedlog rješenja vlasničkih odnosa s poljskim Zlomrexom kako bi se time stvorile pretpostavke za zakup u cijelosti ili dijela proizvodnih pogona splitske Željezare, izvijestili su sindikati Željezare o dogovoru s današnjeg sastanka ministra gospodarstva Đure Popijača, ministra mora Božidara Kalmeta i predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Vedran Duvnjak s predstavnicima sindikata i radnika Željezare

Ti će se prijedlozi predstaviti predstavnicima radnika Željezare u utorak, 12. listopada u Ministarstvu gospodarstva, a usuglašeni prijedlog razrješenja situacije u splitskoj Željezari potom će zajednički će biti predstavljen i predsjednici Vlade Jadranki Kosor, navodi se u priopćenju sindikata.

Ministar Popijač je u izjavi novinarima nakon jučerašnjeg sastanka najavio mogućnost raskida kupoprodajnog ugovora sklopljenog 2007. s poljskim Zlomrexom kako bi se definitivno riješila situacija u Željezari Split.

'Sada definitivno moramo završiti priču s postojećim vlasnikom splitske Željezare, Zlomrexom i konačno izdefinirati model razlaza', rekao je Popijač. Po njegovim riječima, tražit će se najmanje bolan način raskida međusobnih odnosa sa Zlomrexom.

'Nadam se jednom mirnom rješenju i dogovoru, a ako to ne bude moguće onda postoje instance na kojima će se to rješavati', kazao je Popijač ne precizirajući na koje instance misli.

Na upit je li kupoprodajni ugovor sa Zlomrexom iz 2007. godine kojim je ta poljska tvrtka postala većinski vlasnik splitske Željezare bio štetan za Željezaru, ministar Popijač je rekao da je 'u to vrijeme kada je sastavljan taj ugovor sastavljan u dobroj namjeri', da je Zlomrex ušao s investicijom i u program restrukturiranja Željezare.

Problem je što splitska Željezara ima 'iznimno veliki dug, više od 200 milijuna kuna', rekao je. Pritom je kazao kako postoje tvrtke iz Rusije, Njemačke i indijska tvrtka Mittal Steel koje su zainteresirane za kupovinu splitske Željezare, ali im problem predstavlja prošlost te tvrtke, to jest njen dug.

Predstavnik sindikata metalaca u splitskoj Željezari Mladen Bekavac nakon sastanka je izjavio kako će radnici 'budno pratiti provedbu dogovora, a ako se on ne realizira organizirat će prosvjede'. 'Bit ćemo divlji u tim prosvjedima, ako se ne ispoštuje današnji dogovor', kazao je.

Prosvjedujući zbog sporosti rješavanja problema u Željezari šestorica radnika te tvrtke jutros se popelo na tvornički toranj, no u poslijepodnevnim satima sišli su sa 50 metara visokog tvorničkog dimnjaka.