OGORČENE RADNICE KAMENSKOG:

'Sramota! Moramo gladovati da bi nas čuli'

27.09.2010 u 12:10

Bionic
Reading

Osam dana radnice zagrebačke tvornice tekstila Kamensko morale su štrajkati glađu da konačno netko od državnih institucija čuje njihove vapaje za pomoć. U Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva danas će ih primiti državni tajnik Krešimir Rožman te im, nadaju se, ponuditi rješenje za izlazak iz agonije

'Ne tražimo pojedinačnu pomoć za nas koje gladujemo. Zatražit ćemo da se konačno prime posla, da država počne raditi svoj posao i da kriminalcima koji upropaštavaju tvrtke oduzme ono što su pokrali.

Sramotno je da smo morali gladovati da netko konačno reagira! I prije smo slali dopise u ministarstva, USKOK i inspektorat. Odgovorili bi da sve znaju, ali ništa ne bi napravili', kaže za tportal Đurđa Krnjak, jedna od 18 radnica koje već više od tjedan dana štrajkaju glađu u šatoru smještenom na Trgu Francuske Republike, nedaleko od tvornice.

Današnji sastanak iniciralo je samo ministarstvo, a na njemu će, uz državnog tajnika Rožmana, sudjelovati ravnatelj Uprave za industriju i privatizaciju Siniša Šket te predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović

Ministar gospodarstva Đuro Popijač neće biti prisutan, jer se nalazi u Splitu gdje je otišao gasiti još jedan 'radnički požar' – sve veće ogorčenje 3.500 radnika Brodosplita.

Radnice će pratiti predsjednica sindikata tekstilaca Svjetlana Šokčević. Ona smatra da ima načina da vladajući pomognu Kamenskome.

'Država može zatražiti da u programu restrukturiranja stoji da će ona sva svoja nenaplaćena potraživanja pretvoriti u temeljnu kapital. Zatim se može osnovati nova tvrtka koja može nastaviti s proizvodnjom', smatra Šokčević.

Zaboravljeno 20 prijava inspekcije rada

Sindikat tekstila danas će Ministarstvu gospodarstva predati listu pitanja da izbjegnu to da se slučaj Kamensko ponovi u ostalim tekstilnim tvrtkama. Jedno je od pitanja zašto je jedino u Kamenskom zastarjelo čak 20 prijava inspekciji rada, što se nije dogodilo ni u jednoj drugoj od 167 tvrtki u kojima sindikat djeluje od 1990. do danas.

Osim što joj vlasnici Kamenskog nisu isplatili oko 25 milijuna kuna za doprinose i poreze, zbog čega je tvrtki račun blokiran od prosinca prošle godine, država je oštećena i za više od sedam milijuna kuna potpora isplaćenih u zadnje četiri godine Kamenskome za tehnološku obnovu i povećanje konkurentnosti. Budući da taj novac očito nije potrošen za to, vlasnici trebaju kazneno odgovarati.

Isto tako, postavlja se pitanje zbog čega uprava nije sama pokrenula stečajni postupak kad tvrtka više nije mogla podmirivati svoje obaveze, što je obavezna prema zakonu.

Stečaj su pokrenuli sami radnici, a kad će on biti i proglašen, ovisi o Trgovačkom sudu u Zagrebu koji se još nije oglasio. Poslodavac je radnicima Kamenskog trenutačno dužan oko sedam i pol milijuna kuna za zaostale plaće i naknade za prijevoz, što iznosi između 14.000 i 15.000 kuna po osobi.

Danas bi se trebao završiti i postupak mirenja nakon kojeg je sindikat tekstila najavio štrajk za srijedu, 29 rujna.