NEKADAŠNJA KUTLINA TVORNICA

Radnici rovinjske Mirne u štrajku

22.09.2010 u 11:14

Bionic
Reading

Oko 170 radnika rovinjske tvrtke za preradu ribe Mirna, nakon neuspjelog postupka mirenja s upravom, u štrajku je koji će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno isplate plaća

Radnici traže drugi dio plaća za svibanj i lipanj, za koje im je isplaćena akontacija od 2.500 kuna te isplatu plaće za srpanj.

Predsjednik Radničkog vijeća Aldo Simonelli na konferenciji za novinare istaknuo je kako će štrajk, o kojem je odlučeno na zboru radnika nakon neuspjelog postupka mirenja s upravom, trajati do ispunjenja zahtjeva.

Kutle nekad i sad u Mirni?

O Kutlinom preuzimanju rovinjske tvornice za preradu ribe devedesetih, sudska istraga pokrenuta je tek 2008. Najveći vlasnik Mirne danas je Pluris (sljednik Fima grupe), a najveći dioničar Plurisa Milan Horvat. Pluris ima još dva nepoznata velika dioničara, a za jednog se nagađalo da je najpoznatiji tajkun iz ranih devedesetih, Miroslav Kutle.

'Radnici više nisu mogli čekati, jer svako čekanje samo pogoršava situaciju u tvornici koja zbog nelikvidnosti često prekida proizvodnju', kazao je Simonelli.

Dodao je kako su zbor radnika i štrajkaški odbor odlučili da će u vrijeme štrajka raditi radnici na preuzimanju i skladištenju ribe da zbog štrajka ne nastradaju ribari, a Mirna ponovno ostane bez sirovine za proizvodnju.

'Danas započeti štrajk 170 radnika posljedica je dugogodišnje nebrige vlasnika za poduzeće', naglasio je županijski povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Slobodan Kapor. Dodao je kako je tvrtka već deset godina u blokadi, a do dolaska novog predsjednika Uprave Marinka Došena radnici su plaće dobivali preko Mirna Ribolova putem kojih su se isplaćivali i doprinosi.

'Novi predsjednik Uprave to je ocijenio protuzakonitim te predložio da se isplate dohotka vrše preko sindikata, što je opet ocijenjeno nezakonitim, kazao je Kapor.

Apsurdna je situacija, istaknuli su sindikalci, da novca za isplatu dohodaka djelomično za svibanj i lipanj te cijeli dohodak za srpanj ima, no za sada je nemoguće dogovoriti način isplate. Za sutra je najavljena sjednica Nadzornog odbora.

Prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, najveći su pojedinačni vlasnici Mirne Pluris  (42,2 posto), Validus (20,3 posto), Nikomat (11,64 posto) i dr.