U GODINI BANKROTA

Hypo Real Estate isplatio 25 mil. eura bonusa

20.09.2010 u 12:05

Bionic
Reading

Hypo Real Estate (HRE), njemačka hipotekarna banka spašena od bankrota milijardama eura novca poreznih obveznika i potom nacionalizirana, priznala je u nedjelju da je u prošloj godini zaposlenicima isplatila 25 milijuna eura bonusa

Banka je priopćila da je navedeni iznos u obliku bonusa isplaćen 1.400 zaposlenika, od kojih se niti jedan ne nalazi u upravnom odboru banke, te da se radi o tek 'djeliću iznosa isplaćivanih prije krize'.

Banka također tvrdi kako niti jedan njezin zaposlenik u prošloj godini nije imao primanja veća od 500.000 eura, uključujući bonuse, suprotno pisanju nekih medija.

HRE ističe kako ti bonusi nisu dodatci na plaću vezani uz poslovne rezultate, kao što je slučaj u drugim bankama, već se radi o jednokratnim nagradama zaposlenicima koji su ostali u toj banci kako bi pomogli u 'restrukturiranju, stabilizaciji i ponovnom pokretanju' te bankovne grupacije.

HRE je prošle godine zabilježio 2,2 milijarde eura gubitka a ovaj je mjesec zatražio nova državna jamstva od 40 milijardi eura kako bi izbjegao bankrot.

Ta banka, specijalizirana za izdavanje obveznica u ime građevinskih poduzetnika i tijela lokalne uprave, za koje su kao polog ponuđene nekretnine, najteže je pogođena svjetskom financijskom krizom među financijskim tvrtkama u Njemačkoj. Nacionalizirana je prošle godine.

Najnovije priznanje izazvalo je bijes političara ali je njemački fond za spašavanje posrnulih banaka Soffin, bančin službeni vlasnik, u nedjelju priopćio kako je znao za te isplate, te da je utvrdio da ne krše njegove smjernice.