ALARMANTNI PODACI

Svaka peta hrvatska tvrtka pred bankrotom

Bionic
Reading

Svakoj petoj od 200 najvećih hrvatskih kompanija prijeti insolventnost, pokazuju rezultati istraživanja Avidus grupe

Problemi kompanija sa solventnošću znatno su izraženiji u gospodarstvima istočne Europe nego na zapadu, zaključak je istraživanja koje je provela grupacija EOS. Istraživanje EOS-a nije obuhvatilo i Hrvatsku, ali prema dostupnim podacima za 2009. godinu, koje je pripremila Avidus grupa, lako je zaključiti da je stanje na domaćem tržištu vrlo slično onome na ostalim istočnoeuropskim tržištima.

Na temelju tih podataka o solventnosti 200 najvećih hrvatskih tvrtki, Poslovni dnevnik u prilogu Pouzdani partneri, koji izlazi u utorak 21. rujna, donosi popis najpoželjnijih poslovnih partnera, listu najboljih platiša, ali i onih koji najsporije plaćaju.

Listu najpouzdanijih predvode Plava laguna, Eni Croatia, Lidl i DM. Prema Altman Z’ scoreu, koji se koristi kao indikator solventnosti, dobar dio od 200 najvećih hrvatskih poduzeća 'pluta' negdje između solventnosti i insolventnosti, odnosno prosjek indikatora za sektor je 2,22.

Spomenimo i da je alarmantan podatak da čak 20 posto najvećih hrvatskih kompanija ima Z’ score manji od 1,23, što ukazuje da se nalaze pred stečajem. Pozitivno je pak to što tih 200 tvrtki ima u prosjeku 2,75 puta više ukupne imovine nego što im iznose dugovi. Isto tako, činjenica je da dobar dio krivice za insolventnost snose rastegnuti rokovi plaćanja.