ČAČIĆ PORUČUJE VLADI:

'Rasprodaja imovine je samoubojstvo'

17.09.2010 u 12:50

Bionic
Reading

Ovogodišnja turistička sezona nije donijela ništa spektakularno, tek nešto bolje rezultate od 2009. godine, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare Radimir Čačić, predsjednik HNS-a

I ove godine zaradit ćemo šest milijardi eura, što je, tvrdi čelnik narodnjaka, hrvatski maksimum s trenutnom turističkom bazom s kojom izlazimo na tržište.

'Kod nas prevladava privatan smještaj, kampovi i hoteli s dvije i tri zvjezdice. Bez podizanje razine destinacija, izgradnjom novih hotela visoke kategorije, ne možemo od sezone očekivati više nego sad', rekao je Čačić ističući primjer Portugala koji ima 58 posto hotela visoke kategorije i sezonu koja traje osam mjeseci.

Od ukupnog broja ležajeva u hrvatskim hotelima, njih samo 14 posto je u objektima s četiri i pet zvjezdica.

HDZ je obećavao da će u svom mandatu povećati hotelske kapacitete za 60.000 ležajeva, a do sad, ustvrdio je čelnik HNS-a, nisu napravili ni četvrtinu od toga.

Jedini stvarni prostor za povećanje kapaciteta je imovina u vlasništvu države – vojske i javnih tvrtki. Vojska na Jadranu, naveo je Čačić, drži čak 22,7 milijuna kvadrata zemljišta. Na tom se može zaraditi i podići razinu turizma ne rasprodajom nekretnina, što najavljuju vladajući, već privlačenjem privatnih investicija, istaknuo je vođa narodnjaka.

'Kad bi prodavali dva milijuna kvadrata, po trenutnim cijenama zaradili bi oko 200 milijuna eura. Osiguranjem dvije milijarde eura investicija kroz poreze i ostala davanja u proračun bi se slilo čak 800 milijuna eura', naveo je Čačić dodavši da bi rasprodaja državne imovine bilo samoubojstvo te bi to uništilo turizam kao jednu od malobrojnih razvojnih poluga zemlje.