PROSVJED U SPLITSKOM ŠKVERU

'Naši su skinuli hlače i predali Hrvatsku Europi'

17.09.2010 u 12:28

Bionic
Reading

Petstotinjak radnika Brodosplita jutros je mirnim prosvjedom upozorilo na zabranu ugovaranja brodova, što radnici smatraju kršenjem njihovih ustavnih prava - prava na rad, a za srijedu, 22. rujna najavili su masovni prosvjed splitskim ulicama

Jutrošnji 15-minutni mirni prosvjed održan je u krugu škvera, a radnici i sindikati Brodosplita najavljuju daljnje prosvjede, u srijedu će u 11 sati iz kruga Brodosplita krenuti u prosvjed gradom sve do zgrade Županije splitsko-dalmatinske.

Organizatori prosvjeda su tri sindikata koja djeluju u Brodosplitu - Radnički sindikat, Nezavisni sindikat i Sindikat metalaca Hrvatske - podružnica Brodosplit.

Radnici su na današnjem prosvjedu Vladi poručili kako neće odustati od splitskog škvera, a transparentima uz ostalo poručili 'U škveru brodovi da - Div ne', 'Samo želimo raditi'.

Predsjednik Samostalnog sindikata Brodosplit Joško Franić upozorava kako radnicima Brodosplita prijeti da ostanu bez posla.

'Ako se ovakva situacija nastavi neki će ljudi morati ići na čekanje, a to ne želimo. Mi nismo krivi što posla nema nego Vlada koja je to morala regulirati puno prije. U Europsku uniju ne želimo ulaziti na koljenima. Nemamo zamjensku industriju za brodogradnju, prema tome izborit ćemo se da ta grana ostane jer uz sebe veže 200.000 ljudi', kazao je Josip Franić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić upozorava da su oni koji su u Bruxellesu pristali i potpisali da nema ugovaranja novih brodova prekršili hrvatske zakone, ogriješili se i o Ustav i njegovu odredbu o pravu na rad.

'Poručili su nam, gradite brodove, a ne afere i izgradili smo najbolji brod na svijetu, a sad nam to žele ugasiti. Ja mislim da je vrijeme da se ugase oni koji nam ne žele dati da radimo. To je prava poruka za njih. U Francuskoj, Italiji i Njemačkoj se pomaže gospodarstvo, a u našoj zemlji se zabranjuje. Naši su skinuli hlače i predali Hrvatsku Europi', izjavio je Šegvić.

Novinarima je na početku prosvjeda Uprava zabranila ulaz u škver, no, nakon što su se zajednički pobunili dozvoljen je ulaz i snimanje fotografima i kamermanima, a nakon toga i novinarima.