RASPRAVA U SABORU

Vladajući protiv izmjene PDV-a

06.02.2009 u 13:47

Bionic
Reading

Hrvatski sabor popodne je počeo raspravu o SDP-ovu prijedlogu da se izmjenama Zakona o PDV-u uvedu 10-postotne porezne međustope na ulja i masti, dječju hranu, dječju odjeću, obuću i pelene, prirodni plin, električnu energiju, grijanje i tekuća goriva.

Dok SDP te mjere smatra nužnima za ublažavanje posljedica krize i recesije na standard građana, iz Vlade poručuju SDP-ovcima da su zakasnili, jer su cijene i inflacija danas niže nego lani, te napominju da EU ne dopušta međustope PDV-a na predložene artikle

Dragica Zgrebec (SDP) kazala je da bi se, izglasa li Sabor SDP-ov prijedlog, maloprodajna cijena navedenih proizvoda smanjila za gotovo devet posto, a obitelji bi prosječno mjesečno uštedjele oko 250 kuna.

Iznijela je lanjske podatke o rastu inflacije, cijena hrane i energenata, troškova poslovanja, te, istovremeno, stagnaciju ili čak realni pad plaća.

Upozorila je i da, po rezultatima istraživanja, gotovo trećina građana živi u siromaštvu, više od polovice građana ne mogu pokriti svoje mjesečne troškove, četvrtina ih štedi na hrani, a petina na lijekovima.

Obrazloženje Vlade, koja je Saboru predložila odbijanje SDP-ova prijedloga uz ocjenu da bi koštao više od 2,2 milijarde kuna, Zgrebec je nazvala paušalnim, budući da bi, kaže, predviđenu uštedu od 250 kuna građani ionako potrošili, ali uz manje zaduženje.

Ministar financija Ivan Šuker istaknuo je kako Vladino obrazloženje nije paušalno, već najstručnija i najprofesionalnija računica koja se mogla napraviti, naglasivši kako bi četiri SDP-ova zakona, koji su u saborskoj proceduri, značili deficit od najmanje 15 milijardi kuna

"To su fiskalno neodrživi prijedlozi. Oni vode Hrvatsku u makroekonomsku nestabilnost i padanje kreditnog rejtinga", rekao je Šuker.

Napomenuo je da direktive EU zabranjuju međustope PDV-a, poručivši SDP-ovcima da ne mogu, kada im to paše, biti europejci, a kada im ne paše da ih "baš briga za EU".

O SDP-ovu prijedlogu izmjena Zakona o PDV-u raspravlju saborski klubovi.