JOŠ JEDAN MUTAN PROJEKT

Hypo u Novigradu ima megamarinu bez dozvole za rad

16.09.2010 u 13:19

Bionic
Reading

Nacionalizirana Hypo Group Alpe Adria ima velik problem na sunčanom Jadranu. Novi vlasnici megamarine sa 525 vezova u Novigradu nemaju dozvolu za rad, piše Kleine Zeitung

Hypo-Leasing je još 2005. kreditirao izgradnju marine sa 25 milijuna eura u režiji poduzetnika Davora Maravića i tvrtke Civitas Nova. Predsjednik Uprave Leasinga Josef Kircher je tada govorio o 'sigurnom poslovanju, gdje se ništa ne može dogoditi'. Međutim, kreditori su ubrzo, zbog nevraćanja novca, preuzeli marinu.

Banka želi svoj novac natrag, ali bez dozvole za rad za marinu ruke su joj vezane. Novu koncesiju za rad treba odobriti hrvatska država.

Ključ u svojim rukama drži poduzetnik i novi vlasnik marine u Novigradu, Harald Fischl, potpredsjednik štajerske FPÖ, Haiderove stranke. On je prije četiri mjeseca kupio udjele u tvrtki Civitas Nova od Maravića, no austrijski mediji ne navode je li on jedini vlasnik tvrtke. Nejasno je i je li tvrtka bila u stečaju.

Koncesiju koju je imala tvrtka Civitas trebao bi imati i njen novi vlasnik Fischl ukoliko je nije izgubila zbog stečaja. Fischl najavljuje bitku za svoju imovinu, a njegov se dio procjenjuje na devet milijuna eura. Hypo banka iz ovog posla potražuje 18 milijuna eura i, također, najavljuje borbu za svoj novac.

Nautičko-turistički centar i hotel Nautica, koji je prije pet godina u novigradskom zaljevu Sv. Anton izgradila tvrtka Civitas Nova i koji je prema neslužbenoj procjeni vrijedan oko 21 milijun eura, izgrađen je uz koncesiju države od 30-ak godina. Tvrtka je bila u vlasništvu Grada Novigrada koji je nakon što je dobila koncesiju za marinu na javnom natječaju prodao 80 posto Davoru Maraviću.