REVIDIRANE BROJKE

Usporila industrijska proizvodnja u SAD-u

15.09.2010 u 17:04

Bionic
Reading

Industrijska proizvodnja u SAD-u porasla je u kolovozu za 0,2 posto, pokazali su u srijedu podaci američke središnje banke Fed, potvrdivši očekivanja analitičara koji su prognozirali njezino snažno usporavanje u odnosu na prethodni mjesec kada je automobilska proizvodnja bila neuobičajeno snažna

Srpanjski rast industrijske proizvodnje od 0,6 posto revidiran je naniže, nakon prvotno procijenjenog skoka od jedan posto, objavila je nadalje središnja banka, navodeći kao razloge najnovije podatke pristigle iz segmenata za proizvodnju čelika, željeza i drugih proizvodnih sektora.

Ekonomisti su uglavnom očekivali da će industrijska proizvodnja biti slabija u usporedbi sa srpnjem zbog tadašnjeg neuobičajenog skoka u automobilskoj industriji. Ako se izuzmu motorna vozila i auto-dijelovi, ukupna industrijska proizvodnja porasla je za 0,4 posto, nakon 0,3 posto u srpnju.

U segmentu vađenja ruda aktivnosti su poskočile za 1,2 posto, dok je u segmentu proizvodnje energije zabilježen pad od 1,5 posto, pokazuju dalje podaci Feda.

Stopa iskorištenosti kapaciteta blago je uvećana na 74,7 posto i bila je za 4,7 postotnih bodova viša u odnosu na kolovoz 2009., no i dalje je za 5,9 postotnih bodova ispod prosječne razine u razdoblju od 1972. do 2009.