BANKROT PREGRADE

Nakon Hypograda dobit ćemo i Erstegrad

15.09.2010 u 12:44

Bionic
Reading

Nakon Zlatara i afere Hypograd u kojem zbog dugova sudbina svih gradskih nekretnina ovisi o banci vjerovniku slično se ponovilo i u Pregradi

Pod hipotekom Erste banke nalazi se gotovo sva imovina gradskoga komunalnog poduzeća Niskogradnje. Dijelovi pregradskoga kamenoloma te polovica poslovne zgrade u središtu Pregrade pod hipotekom su Erste banke.

Dio je to jamstva za vraćanje dvaju kredita, koje je zbog problema u poslovanju Niskogradnje u posljednjih šest mjeseci podigla direktorica Irena Krsnik. No za takvu odluku nije imala ovlasti, a nije nikoga ni obavijestila, tvrdi predsjednica Nadzornog odbora tvrtke, gradonačelnica Vilmica Kapac.

Prema statutu grada koji je 100-postotni vlasnik Niskogradnje, direktorica je za zaduživanje trebala odobrenje Nadzornog odbora i Gradskog vijeća. No ona ga, tvrde, nije zatražila pa je, čim su hipoteka i krediti otkriveni, po hitnom postupku smijenjena s dužnosti.

Smijenjena direktorica Krsnik tek je poručila da je na bolovanju te da će pričekati nalaze neovisne revizije.

Neovisna revizija danas počinje češljati poslovanje Niskogradnje. Neslužbeno doznajemo da zadužnice iznose milijun i pol kuna te 800 tisuća eura

Gradonačelnica kaže da komunalne aktivnosti neće biti dovedene u pitanje kao ni radna mjesta. Poručila je i da javnost ne treba strahovati za sudbinu kamenoloma, koji prema njezinim riječima nije na prodaju.