HUP-OVCI ZAUZIMAJU STRANU

Hoće li poslodavci kopirati Crkvu?

10.09.2010 u 14:05

Bionic
Reading

Sastanak predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) s vodstvom SDP-a te najava poslodavaca da će obići i ostale parlamentarne stranke pokrenuli su nagađanja da je to samo ispitivanje terena, nakon čega će HUP-ovci izabrati stranu. Ona stranka koja im ponudi najbolji gospodarski program dobit će njihovu javnu podršku na sve bližim parlamentarnim izborima

Takva nagađanja raspirio je svojim izjavama predsjednik HUP-a Damir Kuštrak.

Nakon susreta sa SDP-ovcima na čelu sa Zoranom Milanovićem, na kojem su mu oni prezentirali svoj gospodarski program, čelnik HUP-a je rekao da je zadovoljan rješenjima koja nudi najjača oporbena stranka. Osim toga, najavio je da HUP-ovci kreću u svojevrsnu turneju po stranačkim sjedištima nakon koje će dati svoj sud.

'Obići ćemo i ostale stranke, i one na vlasti i one u opoziciji. Kada službeno krene izborna kampanja, morat ćemo ocijeniti njihove gospodarske programe i projekcije hrvatske budućnosti', rekao je Kuštrak.

Iz toga bi se dalo zaključiti da se HUP-ovci stvarno namjeravaju snažnije politički angažirati kako bi na vlast došla ona stranka koja će brže i energičnije provoditi nužne gospodarske reforme.

Međutim, čitavu priču je ublažio svojim istupom Ivica Mudrinić, član Izvršnog odbora HUP-a. Prema njegovim riječima, radi se tek o uobičajenom dijalogu i konzultacijama između poslodavaca i parlamentarnih stranaka.

'Želimo razmijeniti mišljenja, ali i ukazujemo im da nužno moramo stvoriti uvjete za nova ulaganja, moramo nužno maknuti prepreke koje onemogućuju ulazak kapitala, investicija i otvaranje novih radnih mjesta', istaknuo je Mudrinić.

Za političke analitičare potezi poslodavaca nisu iznenađenje. HUP-ovci, smatraju oni, ovime šalju jasnu poruku Vladi da su nezadovoljni njezinom dosadašnjom politikom i da su u potrazi za drugim opcijama.

'Teško je za očekivati da će jasno izabrati stranu. Riječ je o heterogenoj skupini, a mnogi njezini viđeniji članovi su i bivši HDZ-ovci. Možda će postupiti lukavo kao i Crkva. Reći će građanima da se oni zalažu za te i te stvari te im preporučiti da glasaju za onu stranku koja to ima u svom programu', predviđa Višeslav Raos is Centra za politološka istraživanja.

Kad bi o tome samostalno odlučivao Vladimir Ferdelji, predsjednik CRO-Industrije, HUP-ove udruge koja okuplja tvrtke iz raznih industrijskih grana, poslodavci bi upravo tako i postupili.

'Mislim da nema smisla obilaziti političke stranke. HUP bi trebao sastaviti popis svih onih elemenata za koje se zalaže i zatražiti od političkih stranaka da to uvrste u svoje gospodarske programe. Stranka koja to napravi mogla bi onda dobiti i našu podršku', prijedlog je Ferdeljija s kojim će, najavljuje, izaći i pred vodstvo HUP-a.