KRPANJE PRORAČUNA

Država prodaje udio u HT-u za isplatu umirovljenika

08.09.2010 u 14:34

Bionic
Reading

'Manjak proračunskih prihoda se polako smanjuje unatoč ukidanju kriznog poreza', pohvalili su se u ministarstvu financija, komentirajući podatke o izvršenju proračuna nakon usvojenog rebalansa. U osam ovogodišnjih mjeseci prihodi proračuna iznosili su 70,8 milijardi kuna, što je 1,1 posto manje u odnosu na lani, dok su rashodi porasli za 0,6 posto (na 79,5 milijardi kuna). Rast deficita u kolovozu usporen je u odnosu na prvi dio godine, te je krajem mjeseca iznosio 8,6 milijardi kuna ili 2,6 posto BDP-a

Na prihodnoj strani proračuna najviše su podbacili porez na dobit (-33,1 posto) i porez na dohodak (-11,5 posto), dok su osjetno povećani prihodi od trošarina (+38,8 posto) i administrativnih pristojbi (+27,1 posto). Za osjetan rast prihoda od trošarina zaslužna je naplata potraživanja od Ine. Najznačajniji izvor prihoda, PDV, porastao je za 2,8 posto (na 24,3 milijarde kuna). Drugi po značaju izvori prihoda, doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, pali su za 4,5 posto (na 25,5 milijardi kuna).

Na rashodnoj strani proračuna uštede su postignute na troškovima zaposlenih (313,2 milijuna kuna manje) i materijalnim troškovima (206 milijuna kuna manje), dok su porasli financijski rashodi (za 293,4 milijuna kuna), subvencije (za 39,3 milijuna kuna) i pomoći (za 355,8 milijuna kuna).

U ministarstvu su zadovoljni dobrom naplatom doprinosa, koji su samo 1,1 posto manji nego prošle godine, ali upozoravaju na rast rashoda po osnovi mirovina za čak 602 milijuna kuna. U prvih osam mjeseci za mirovine je izdvojeno ukupno 23,3 milijarde kuna, a od doprinosa za mirovinsko osiguranje prikupljeno je samo 12 milijardi kuna, dok je 10,7 milijardi kuna osigurano iz proračuna. Kod zdravstva je situacija povoljnija – od doprinosa je prikupljeno 11,7 milijardi kuna, a ukupan trošak je iznosio 12,5 milijardi kuna.

Smanjenje rashoda za zaposlene od 313 milijuna kuna rezultat je niže osnovice za obračun plaća, smanjenja dužnosničkih plaća te ograničenja novog zapošljavanja u državnoj službi. U okviru materijalnih rashoda najviše je ušteđeno u Ministarstvu obrane (179,6 milijuna kuna), dok su najviše porasli troškovi za veterinarstvo (106,5 milijuna kuna). Subvencije poljoprivredi nastavile su rasti, dok je osjetno smanjena pomoć brodogradnji. Međutim, trošak brodogradnje i dalje značajno opterećuje državne financije jer su samo u prvih šest mjeseci banke naplatile oko 500 milijuna kuna jamstava za neplaćene kredite.

Do kraja godine u ministarstvu ne očekuju značajnije poremećaje u punjenju proračuna. Na rashodnoj strani očekuje se ušteda od 300 milijuna kuna na božićnicama.

Iz neslužbenih izvora u ministarstvu saznajemo da će se u listopadu na Vladi naći prijedlog zakona o porezu na vikendice. Također, najavljena je i prodaja državnog udjela u 3,49 posto u Hrvatskom telekomu, a ostvareni prihod bi se trebao iskoristiti za isplatu duga umirovljenicima.