PUNTA SKALA

Falkensteiner nudi Hrvatima apartmane po 4000 €/m2

08.09.2010 u 12:20

Bionic
Reading

Falkensteiner je u Punti Skali pokraj Zadra sagradio 187, a od toga strancima prodao (odnosno 'iznajmio' na 200 godina) samo 20-ak apartmana, pa se Austrijanci sada okreću hrvatskim kupcima

Tzv. najam smišljen je da bi se doskočilo zabrani prodaje i nemogućnost uknjižbe apartmana u turističkim zonama, politici za koju se Austrijanci nadaju da će se promijeniti kad Hrvatska jednom uđe u Europsku uniju. Da je zapravo riječ o prodaji, vidi se i iz činjenice da se 'najam' ne plaća kroz 200 godina, nego odmah. Dosad je samo jedan apartman kupio hrvatski državljanin, a ostali su prodani novim vlasnicima iz Austrije, Italije, Slovenije, Češke, Rusije i Poljske.

Falkensteiner je ponudio Hrvatima kompletno namještene apartmane, spremne za useljavanje, od 50, 75, 100 i 135 četvornih metara, a cijena im varira od 149.000 do 650.000 eura, što u prosjeku daje 4000 eura po kvadratu, a najjeftiniji je kvadrat 2700 eura. Uz to, za održavanje apartmana vlasnici godišnje moraju plaćati 1100 do 1450 eura, piše Business.hr.

Kao razlog za kupnju u Falkensteineru navode 30 hektara površine oko apartmana bez automobila, spa program na čak 8000 četvornih metara, 24-satnu recepciju i 'sav luksuz koji pružaju vrhunski hoteli'.

Hrvatske kupce pokušavaju zainteresirati nudeći im koncept easy-entrance prodaje, što znači da samo 50.000 eura moraju dati odmah, a ostatak novca moraju uplatiti u godinu dana. Ako kupac u tom roku odustane od kupnje, vraća mu se uloženi novac umanjen za tržišnu cijenu jednogodišnjeg najma apartmana. Završetak prodaje Senia apartmana, u koje je uloženo 55 milijuna eura, očekuje se do 2012. godine.

Falkensteiner upravlja, ili se na to sprema, s dvadesetak hotela u nekoliko zemalja - uz matičnu Austriju tu su Italija, Hrvatska, Češka i Slovačka - a većinom su kvalitete četiriju zvjezdica. Promet u hotelima kojima upravlja premašio je lani 100 milijuna eura.

Zadarska Punta Skala trenutačno je najveća Falkensteinerova investicija, 'teška' oko 200 milijuna eura, jer su uz apartmansko naselje Senia podignuta i dva Falkensteinerova hotela, Diadora i Iadera, a cijeli projekt kreditno prati Hypo banka. U Zadru drži i hotele u Boriku, upravlja hotelom Therapia u Crikvenici i hotelom u Puntu na Krku, a dogodine počinje vrijediti i ugovor o upravljanju hotelima Crverna luka.