PROFUMO IZNENAĐEN

Libijski fond povećao udjel u Unicreditu

07.09.2010 u 13:40

Bionic
Reading

Izvršni direktor talijanskog bankovnog diva Unicredit Alessandro Profumo izjavio je u utorak da je libijski stabilizacijski fond bez konzultacija i traženja banke povisio udio u UniCreditu

'Odluku o povećanju udjela donijeli su potpuno autonomno', kazao je Profumo u intervjuu za strane novine. 'Dionice su kupili na tržištu'.

Libijski državni investicijski fond Libyan Investment Authority (LIA) kupio je krajem srpnja 2,1-postotni udio u UniCreditu, što je izazvalo lavinu pitanja u talijanskim medijima o ulozi libijskih ulagača u toj banci.

Libijska središnja banka već ima udio u banci od 4,35 posto i treći je po veličini dioničar UniCredita.

Profumo je kazao kako još nije jasno planiraju li libijski dioničari djelovati kao jedna pravna osoba ili kao dvije. To je pitanje kojim će se pozabaviti talijanski regulatori, dodao je.

'Još nemamo uvid ni u kakve pravne dokumente na temelju kojih bismo mogli napraviti procjenu', kazao je Profumo. Napomenuo je ipak kako činjenica da su ulagači slijedili regulativu koja od njih traži službeno izvješćivanje o kupnji 2-postotnog, a ne 5-postotnog udjela signalizira da se smatraju odvojenima.

To je važno budući da UniCreditova pravila zabranjuju dioničarima ostvarivanje glasačkih prava iznad granice od pet posto, čak i kad je njihov vlasnički udio veći.

U međuvremenu UniCredit prodire na libijsko tržište i nedavno je dobio prvu međunarodni dozvolu za poslovanje u toj zemlji.

Profumo je kazao da će banka u idućim mjesecima nastaviti djelovati u tom smjeru i usredotočiti se na korporativne klijente a potom i na poslovanje s građanstvom u Libiji. 'To ne mijenja vrijednost UniCredita', kazao je.