SUKOB DRŽAVE I PROIZVOĐAČA

U Srbiji nestašica mlijeka i ulja

06.09.2010 u 15:45

Bionic
Reading

Zbog sukoba države i proizvođača oko cijena u Srbiji vlada nestašica mlijeka i ulja. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je nestašica prehrambenih proizvoda sramota za Srbiju, a kao krivca je istaknuo proizvođačke kartele

Do nestašice mlijeka u srpskim trgovinama došlo je početkom kolovoza. Zadnje prognoze govore da ga neće biti dovoljno u prodaji još najmanje tri mjeseca.

Mljekare pravdaju manjak u isporuci lošim vremenskim prilikama i smanjenjem stočnog fonda u Srbiji, zbog čega je, prema njihovim tvrdnjama, proizvodnja mlijeka pala za više od 20 posto.

Glavnu riječ u srpskoj mljekarskoj industriji ima investicijski fond Salford, vlasnik triju najvećih mljekara u državi. Ministarstvo poljoprivrede smatra da je Salford, kao monopolist, iz spekulativnih razloga namjerno izazvao slabu opskrbu mlijekom.

U Salfordu odgovaraju da je od svibnja smanjen otkup mlijeka od proizvođača za 25 posto zbog navodno neredovne isplate državnih subvencija stočarima.

Nestašica je iznenadila potrošače u Srbiji, jer se mlijeko donedavno izvozilo u susjedne zemlje, najviše u Crnu Goru te Bosnu i Hercegovinu. Javnost, međutim, ne vjeruje prerađivačima, jer na tržištu ima dovoljno drugih mliječnih proizvoda, pa nije jasno gdje je nestalo mlijeko.

Slična priča sad se ponavlja s uljem. Iako suncokreta ima dovoljno, čak i za izvoz, uljare su najavile poskupljenje od čak 40 posto. Kao glavni razlog ističu dvostruko veću otkupnu cijenu suncokreta nego prošle godine.

Država pokušava spriječiti poskupljenje, a hoće li u tome uspjeti, znat će se početkom sljedećeg tjedna, kad će se održati sastanak srpskog ministra trgovine Slobodana Milosavljevića i predstavnika najvećih uljara.

U međuvremenu u trgovinama je iznenada došlo do nestašice jestivog ulja, zbog čega su nadležna državna tijela najavila provođenje inspekcije i kazne jer nema razloga za to.