SABOR

Oporba za smanjenje porezne osnovice na dobit

05.02.2009 u 12:35

Bionic
Reading

Saborska većina nije danas podržala SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o porezu na dobit, za razliku od oporbe, koja smatra da bi se kroz smanjenje porezne osnovice za dio dobiti koji se reinvestira potaknula ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta

SDP predlaže da se poduzetnike oslobodi plaćanja poreza na dobit umanjujući poreznu osnovicu za dio dobiti koja se reinvestira ili zadržava za obrtne svrhe do eventualne isplate. Istodobno, predloženo je i povećanje porezne osnovice za isplate iz zadržane dobiti iz ranijih razdoblja koja se isplaćuje kao dividenda, a za koju nije plaćen porez na dobit.

Dragica Zgrebec (SDP) istaknula je kako na predložene zakonske izmjene gleda samo kao na jednu od nužnih mjera u vrijeme kada je Hrvatska u recesiji, uzrok koje, kaže, nije samo svjetska financijska kriza, "nego dobrim dijelom i sustav koji gradimo u Hrvatskoj".

"Takvim mjerama rasteretili bi se troškovi poslovanja i smanjile porezne presije, kako bi gospodarstvo bolje poslovalo, otvorila se nova radna mjesta", kazala je.

Davor Bernardić je u ime Kluba SDP-a kao tri osnovna cilja predloženih izmjena naveo poticanje investicija bez straha od poreznih pritisaka, manji rizik za investicije te očuvanje radnih mjesta uz više novca za lokalne jedinice na osnovu poreza na dohodak.

"Skupo je činiti, ali još skuplje ne činiti", poručio je Bernardić, prozivajući Vladu da, za razliku od članica EU koje su predvidjele 200 milijardi eura za spas europskog gospodarstva te SDP-a koji je predložio 25 antirecesijskih mjera, ništa ne čini kako bi gospodarstvu i društvu pomogla u vrijeme krize i recesije.

Željko Vincelj (HNS) podržao je SDP-ove izmjene, prozivajući Vladu da dugo nije htjela priznati da je Hrvatska u krizi i recesiji, a da, kada je to postalo očito, ne izlazi s nikakvim rješenjima. "Preostaje nam se nadati da će iz šutnje koja vlada u Banskim dvorima ipak izaći neke mjere, jer gospodarstvo ne može čekati", rekao je, ističući kako jedna od tih mjera svakako mora biti zaustavljanje isplate dividendi kroz reinvestiranje te dobiti u tekuću likvidnost poduzeća.

SDP-ov prijedlog podržao je i Damir Kajin (IDS), uvjeren da bez pomoći gospodarstvu i poduzetnicima nema ni pomoći društvu u cjelini. "Ova 2009. bit će godina za golo preživljavanje", poručio je Kajin, uvjeren da će aktualna Vlada građanima ostati u pamćenju kao najgora do sada.

Goran Marić, pak, najavljuje da HDZ ne može podržati SDP-ov prijedlog, napominjući kako Vlada procjenjuje da bi u državnom proračunu to značilo oko 2,4 milijarde kuna manje prihoda od poreza na dobit.

Marić je prozvao SDP da predlaže tek jednostrane mjere, bez jasnih analiza i predviđanja kakvi bi bili učinci zakona, posebno oni negativni.

Napomenuo je da je stopa poreza na dobit u Hrvatskoj ispod 20 posto, da je jedna od najnižih u Europi, te da je na snazi niz poreznih olakšica i oslobođenja od plaćanja poreza.