VLADA PERE RUKE

Grijanje poskupljuje, cijene određuju gradovi

04.09.2010 u 09:50

Bionic
Reading

Vlada je prije četiri mjeseca izbjegla odluku o poskupljenju grijanja, a odgovornost za formiranje cijena koje će rasti prebacila je na lokalnu vlast


Kako je pitanje vremena kad će poskupjeti cijena grijanja u Hrvatskoj za 250 tisuća domaćinstava i poslovnih korisnika, Vlada je odgovornost za poskupljenja prebacila na lokalnu razinu. Tako će o cijeni odlučivati gradska vijeća, a ne Vlada, a cijene bi, kako piše Novi list, već ove jeseni mogle porasti za 20 posto. U praksi to bi značilo da bi oni koji u Zagrebu plaćaju, primjerice, 500 kuna mjesečno za grijanje preko toplane, mogli uskoro dobiti račun uvećan za sto kuna.
Vlada je novi model predložila izmjenama Zakona o energiji u kojem se odluka o cijeni toplinske energije s Banskih dvora prebacuje na predstavnička tijela, odnosno na Zagrebačku gradsku skupštinu i gradska ili općinska vijeća.

Od Sabora se traži da po hitnom postupku usvoji te izmjene uz objašnjenje da se takva žurnost nameće zbog nastalih gospodarskih uvjeta, opravdanih državnih razloga, ali i činjenice da se cijena prirodnog plina mijenja svaka tri mjeseca pa se zahtijeva i brza reakcija u promjeni cijena grijanja, što puno bolje može učiniti predstavničko tijelo. Time vlada izravno priznaje i da ona sama ne bi mogla dovoljno brzo reagirati, piše Novi list. Jedino što ostaje isto u postupku promjene cijena je to da tvrtke distributeri koje traže poskupljenje moraju dobiti mišljenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), bez čega lokalne vlasti neće moći mijenjati cijene. Pozitivno mišljenje o poskupljenju proljetos je dobavilo mnogo tvrtki, i to za poskupljenje do 20 posto. Vlada će i dalje moći utjecati na poskupljenje preko HERA-e jer Sabor na prijedlog Vlade bira vodstvo te agencije.