NAKON MAKEDONIJE

Geofoto snima Crnu Goru

03.09.2010 u 13:03

Bionic
Reading

Geofoto grupa je u danas u Podgorici potpisala ugovor za projekt 'Crna Gora - izrada digitalnog modela terena i digitalnog ortofota', izvjestili su iz te zagrebačke tvrtke

Vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 10 milijuna norveških kruna, a financira ga Kraljevina Norveška, dok se vrijednost reforme katastarskog sustava Crne Gore procjenjuje na 15 milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Geofoto je posao dobio na međunarodnom natječaju u konkurenciji 10-ak vodećih europskih tvrtki, a izvodit će poslove laserskog skeniranja i digitalnog aerofotogrametrijskog snimanja te izrade digitalnog modela terena i digitalnog ortofota za čitav teritorij Crne Gore.

Lasersko skeniranje i zračno snimanje planiraju se izvršiti tijekom rujna i listopada ove godine (lasersko snimanje krajem studenog), a predaja svih materijala bit će obavljena najkasnije do 4. ožujka 2011. godine, najavljuju iz Geofota.

Ovaj projekt najveći je korak u uspostavljanju geodetskog prostornog katastarskog sustava Crne Gore, naglašava direktor Geofota Zvonko Biljecki.

Iz Geofota ističu kako je to drugi veliki regionalni posao te tvrtke s obzirom da je prije nekoliko dana Geofoto dobio posao vektorizacije arhive katastarskih planova i izradu digitalnih katastarskih karata za 79 katastarskih općina za makedonsku Agenciju za katastar nekretnina.