IZVOZ HRVATSKE VODE

Jana ušla na police velikog američkog trgovačkog lanca

Bionic
Reading

Hrvatsku vodu Janu od danas Amerikanci mogu pronaći u 2468 Krogerovih supermarketa u više od 30 američkih saveznih država

Tijekom kolovoza iz Jamnice je u Ameriku otišlo 300 kontejnera Jane (15 do 20 tisuća litara) za tzv. prvo punjenje Krogera, trgovačkog lanca koji je u Americi po veličini odmah iza Wallmarta,. piše Poslovni dnevnik. Službena prodaja započinje 1. rujna, a Jana će na policama biti pozicionirana u najvišem cijenovnom razredu, između Eviana i vrlo popularne vode Fidji (s otoka Fidji) koje koštaju između 1 do 1,75 dolara. Naime, taj premium segment 'trpi' visoku cijenu tako da izvoz čini isplativim.

Isporučena roba u SAD činit će četvrtinu ukupne Jamničine prodaje u kolovozu. I u toj kompaniji i u krovnom koncernu Agrokoru izrazito su zadovoljni novim iskorakom na američko tržište na kojem se Jana prvi put pojavila 2005. godine i od tada se kontinuirano nalazi na policama Wholefoodsa, lanca supermarketa specijaliziranog za organsku hranu i namirnice visoke kvalitete. Od tada je Agrokor kontinuirano ulagao u marketing, a samo je inicijalna investicija u pozicioniranje brenda na američkom tržištu koštala oko 10 milijuna eura. U kompaniji smatraju kako je i najnoviji ugovor s Krogerom rezulat takvog dugoročnog pristupa ulaganju u tržište.

Jana je u Kroger, doznaje se u Jamnici, ušla, kako kažu, 'izravno preko posrednika'. Specijalisti za uvođenje novih proizvoda snimili su je kao potencijal i 'pomogli' pri ulistavanju u taj lanac. Međutim, prerano je prognozirati kakva će biti prodaja, osobito zbog toga što kreće u ponudu na kraju ljetne sezone. 'O tome će ovisiti i buduće narudžbe, a onda i krivulje izvoza. Do sada je izvoz Jane u SAD doprinosio rastu izvoza godišnje s 10-15 posto', kažu u Jamnici. Jana se, inače, izvozi u 25 zemalja. SAD, Japan, Kanada i Portugal su među značajnijim izvoznim tržištima.