NA KRILIMA IZVOZA

U Sloveniji BDP porastao 2,2 posto

31.08.2010 u 15:13

Bionic
Reading

Slovenski je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju ove godine realno porastao za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavio je u utorak slovenski zavod za statistiku

To je prvi realan rast BDP-a nakon šest uzastopnih tromjesečja pada, navode slovenski statističari.

U prvom je tromjesečju ove godine slovenski BDP zabilježio realan pad za 1,1 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2009. godine.

Podaci zavoda za statistiku za prvo polugodište ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje pokazuju rast slovenskog BDP-a za 0,6 posto.

Kao važan element koji je doprinio ponovnom rastu BDP-a u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na drugo lanjsko tromjesečje, slovenski statističari navode jačanje inozemne potražnje. Tako je slovenski izvoz na godišnjoj razini porastao za 11,4 posto, dok je uvoz porastao za 10,2 posto, pa je saldo razmjene s inozemstvom pozitivno utjecao na gospodarski rast.

Pozitivan je trend zabilježen i kod bruto investicija koje su, nakon šest uzastopnih kvartala pada, u drugom tromjesečju zabilježile rast za 6,4 posto u odnosu na drugi lanjski kvartal dok konačna potrošnja i dalje stagnira.

Direktor vladina Ureda za makroekonomiju i razvoj (UMAR) Boštjan Vasle najnovije je podatke o slovenskom BDP-u ocijenio očekivanim, a procjenjuje da će rast BDP-a u ovoj godini biti skroman