SPAŠEN BIVŠI PLIVIN INSTITUT

Istraživački centar GlaxoSmithKline našao kupca

31.08.2010 u 12:15

Bionic
Reading

Istraživački centar GlaxoSmithKline u Zagrebu, za koji je postojala bojazan da će biti ugašen zbog smanjivanja istraživačkih projekata britanske farmaceutske tvrtke, čime bi stotinjak zaposlenika u Hrvatskoj ostalo bez posla, prodan je uglednoj europskoj biotehnološkoj kompaniji srednje veličine

Kako tportal neslužbeno doznaje, znanstveni rad instituta će se nastaviti i novi vlasnik će zadržati svih 130 zaposlenika, među kojima je četrdesetak doktora znanosti.

Strah da je upitan opstanak nekadašnjeg Plivinog istraživačkog centra, koji je 2006. preuzela britanska farmaceutska tvrtka GlaxoSmitKline, pojavio se u veljači ove godine, kada je iz te farmaceutske grupacije najavljeno otpuštanje oko četiri tisuće ljudi. Planirano je zatvaranje pogona u Poljskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Kanadi i Hrvatskoj.

Iz zagrebačkog Glaxa tada su putem medija demantirali gašenje istraživačkog centra, potvrdivši samo restrukturiranja u pojedinim projektima. No u farmaceutskim krugovima tada se govorilo da je zaposlenicima strani vlasnik u veljači najavio restrukturiranje, obraćajući im se putem video-linka, što je mnoge neugodno podsjetilo na filmski hit Georgea Clooneya 'Up In the Air': kada specijalist za otkaze putem ekrana otpisuje ljude jer im se šefovi boje to sami reći u lice. Tom prilikom su zaposlene u zagrebačkom institutu iz GlaxoSmithKlinea obavijestili da njihov institut nastoje prodati, a ne uspiju li naći kupca, slijedi prestanak rada.

S obzirom da je nađen ozbiljan kupac, zaposlenici mogu odahnuti. Izbjegnuta je sudbina brojnih stručnjaka iz Plive: podsjetimo se da je prošle godine Pliva otpustila oko 800 zaposlenika.