DOKAPITALIZACIJA CRODUX PLINA

Čermak iz Haaga u tvrtku ubacio osam milijuna kuna

31.08.2010 u 07:42

Bionic
Reading

Haški pritvorenik Ivan Čermak, umirovljeni hrvatski general čije suđenje za ratne zločine u Oluji ulazi u finale, ove godine je u dva navrata dokapitalizirao tvrtku Crodux plin s osam milijuna kuna

U kolovozu je u Narodnim novinama objavljeno da je Ivan Čermak uplatom od 4,3 milijuna kuna povećao temeljni kapital tvrtke Crodux plin na 18,3 milijuna kuna. Dva mjeseca ranije zabilježeno je još jedno povećanje temeljnog kapitala tvrtke, i to pretvaranjem 3,6 milijuna kuna potraživanja, koje je član društva Ivan Čermak imao prema društvu, u temeljni kapital. Iako je u haškom pritvoru, Čermak ne miruje i dokapitalizacijom ojačava bilancu tvrtke koja je usred velikog investicijskog ciklusa i čiji krediti dosežu 124 milijuna kuna.

Prilikom prodaje svoje naftne tvrtke Tifon mađarskom MOL-u za 150 milijuna eura, general Čermak izdvojio je plinski biznis u tvrtku Crodux plin. Gubitak tvrtke iz 2009. godine u iznosu 7,7 milijuna kuna ne čudi s obzirom da je te godine završena gradnja prve faze plinskog terminala u Sv. Križu Začretju, najvećeg u Hrvatskoj, s trinaest skladišta naftnog ukapljenog plina (UNP) obujma 5700 prostornih metara i željezničkim kolosijekom. Prema medijskim najavama, to je samo početak - Čermak bi u plinski sektor trebao uložiti ukupno sto milijuna eura. S obzirom da je nedavno proširio djelatnost tvrtke na trgovinu električnom energijom, generalova tvrtka bi, osim Ininom Proplinu, u budućnosti mogla konkurirati i HEP-u.

Osim energetskog, Čermak ima i građevinski biznis, koji vodi preko tvrtke Crodux, koja se zove jednako kao i naftna tvrtka koju je prije desetak godina prodao OMV-u. Crodux na području zagrebačkog Jankomira planira gradnju dvaju poslovnih nebodera, takozvanih 'Pijanih twinsa', a ove su mu godine pripojene još dvije Čermakove tvrtke, Klokovec i Klokovec nekretnine. Iza njih se krije istoimeno imanje u blizini Krapinskih Toplica, gdje general posjeduje desetak milijuna eura vrijedan dvorac Klokovec s parkom, spomenikom parkovne arhitekture, koji se prostire na četiri hektara. Budući da je tamo prijavio prebivalište, Čermak je u dvorcu Klokovec kraće vrijeme  kao haški optuženik bio i u kućnom pritvoru, čija je pravila nekoliko puta i prekršio.

S bogatstvom Ivana Čermaka ne može se mjeriti nijedan drugi hrvatski general, uključujući i najodlikovanijieg Vladimira Zagoreca, koji je jedno vrijeme bio i njegov suradnik u operaciji naoružavanja Hrvatske. Priču o Čermaku, kao ratnom profiteru koji se obogatio švercajući naftu u BiH, koja je završavala i u tenkovima tzv. SAO Krajine, na HTV-u je ispričao Saša Radović, autor knjige 'Tko je jamio, jamio', pa ga je general prošle godine tužio zbog duševnih boli. Bez obzira na epilog njihova sudskog spora, ostaje činjenica da je prije rata bio mali obrtnik, instalater klima-uređaja i grijanja, da bi se devedesetih s generalskim činom prometnuo u uspješnog naftnog biznismena.

Ono što nije sporno kod Čermaka, jest da posao prepušta menadžerima iz energetske branše: Tifon mu je vodio Nenad Porges, a iako mu je sin Hrvoje član uprave, za Crodux plin je angažirao Branka Radoševića, nekadašnjeg šefa Plinacroa, i Damira Begovića, koji je bio na čelu TLM-a.