SAMOZATAJNI TAJKUN PRKOSI RECESIJI

Dvorac Miljana kupuje građevinar Kamenski

27.08.2010 u 13:25

Bionic
Reading

Dvorac Miljana, koji je nakon smrti 'kralja apaurina' Franje Kajfeža naslijedila njegova supruga Lada, bit će prodan građevinskoj tvrtki Kamgrad, koja je u vlasništvu Dragutina Kamenskog

Iako su među zainteresiranima bili Slovenci i Ukrajinci, udovica Kajfež uspjela je, na radost lokalne zajednice, naći kupca dvorca koji je pripadao staroj plemićkoj obitelji Ratkaj, u građevinaru Dragutinu Kamenskom koji je porijeklom iz Zagorja.

Lada Szabo Kajfež već godinama pokušava prodati zagorski dvorac Miljana, pa je u tom nastojanju upoznala i sadašnjeg supruga Milana Krekovića, opatijskog trgovca nekretninama. Entuzijastični mladenci, njoj je to treći, a njemu drugi brak, nisu potpisali predbračni ugovor. Kajfežu je Lada bila četvrta supruga, uz dvorac joj je ostavio kuću na Šalati, koju je projektirao slavni arhitekt Stjepan Planić i koju također želi prodati. Njezin novi suprug, za kojeg se udala prošle godine, nema dvorac, nego vilu u Opatiji.

Novi suprug nema dvorac, nego vilu u Opatiji

Prema podacima internetskih oglasnika, Lada je za dvorac tražila 4,6 milijuna eura, a Jutarnji piše da bi od Dragutina Kamenskog mogla dobiti upola manje. Dragutin Kamenski vlasnik je građevinske tvrtke Kamgrad, koji je sedamdesetih, nakon što je bio tajnik Samoupravne interesne zajednice za stambeno komunalnu djelatnost općine Pregrade, osnovao u Zagrebu građevinski obrt. Njegova građevinska tvrtka danas zapošljava četiristotinjak radnika, gradio je hotele za Plavu lagunu i Istraturist Poreč, trgovine Bille, zgrade Medike, HGSpota, Magme, Orbica. Od projekata u stanogradnji Kamgrad je investirao u zagrebačkom naselju Borčec, Laništu i Heinzlovoj-Banjavčićeovoj.

Preko poduzeća Kamgrad, Kamenski je prije nekoliko godina kupio oronulu kuriju Zorkovac iz 18. stoljeća, koja se nalazi između Ozlja i Krašića, četrdesetak kilometara od Zagreba. Za ladanjsko imanje obitelji Kamenski angažirani su ugledni svjetski arhitekti, obnovit će se rezidencija s vinskim podrumom, uz koju se gradi desetak gostinskih kuća, bazen, staje za smještaj konja, staklenik, teniski tereni. Kapelicu na 10 hektara velikom imanju, projektirao je slavni portugalski arhitekt Alvaro Siza, a projekt cijelog imanja povjeren je Andriji Rusanu.

Dragutin Kamenski, vlasnik Kamgrada

Kamgrad je Zorkovac kupio preko spornog javnog natječaja za dva i pol milijuna kuna. Policija je provela istragu zbog sumnje da je tadašnja SDP-ove gradonačelnica, odnosno Grad Ozalj prekršio zakon zbog nepoštivanja prava prvokupa od strane RH, odnosno Karlovačke županije te da je kurija prodana ispod procjene ovlaštenog sudskog vještaka. Revizija je ustvrdila da u vrijeme raspisivanja natječaja za prodaju, dvorac Zorkovac nije bio pod zaštitom. Neobično, rješenje o njegovoj zaštiti stiglo je upravo prvog dana objave natječaja za prodaju.

I dok je prodaja Zorkovca u Ozlju bila sporna, najava prodaje dvorca Miljana razveselila je općinare Zagorskih Sela, zbog činjenice da će općina prodajom zaraditi na dijelu porezu i nadograditi se na njegov sadržaj. Nakon što se država odrekla prava prvokupa za Miljanu, dvorca koji ima 18 soba i 100 hektara okućnice, heliodrom i dva bazena, on je ponuđen općini, koja se veseli novom vlasniku, planirajući u blizini graditi golf terene.