UKIDA SE NULTA STOPA PDV-A

Poskupljuju kruh, mlijeko, knjige i lijekovi?

27.08.2010 u 08:30

Bionic
Reading

Zbog sve praznije državne blagajne, Hrvatska bi nultu stopu PDV-a mogla ukinuti već sljedeće godine, saznaje Jutarnji list

'Na koaliciji se o tome u posljednje vrijeme nije razgovaralo, no dogovoreno je da se sljedeće godine ide u bolne reforme, bez obzira na to što je ona izborna. To podrazumijeva i ukidanje nulte stope PDV-a, što ćemo ionako morati napraviti zbog članstva u Europskoj Uniji', otkriva jedan sudionik ovotjednog sastanka.

'Ne bi bilo loše da je ukinemo već sljedeće godine i tako namaknemo dodatni novac za proračun', kaže za Jutarnji list drugi sugovornik iz redova vladajuće koalicije.

U pregovorima o poglavlju 16. (Porezi) Zagreb se obvezao da će tu stopu, koja se obračunava na kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige, ukinuti ulaskom u EU. Naime, u EU ne postoji nulta stopa PDV-a, već se kao najniža stopa navodi ona od pet posto. Izuzetak su Velika Britanija i Irska.

'Naš rok za ukidanje nulte stope je ulazak u EU, no država to može napraviti i prije - ističe naš sugovornik iz tima.

U ovom je trenutku još otvoreno pitanje stope prema kojoj bi se PDV obračunavao na kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige.

Uz opću stopu od 23 posto, na koliko je povećana prošlog ljeta, u Hrvatskoj postoji snižena stopa PDV-a od 10 posto koja se obračunava na dio turističkih usluga, pa je logično pretpostaviti da bi se ona naplaćivala i na proizvode koji trenutno ne podliježu plaćanju tog poreza na potrošnju. Ipak, u vladajućoj koaliciji i o tome postoje različita mišljenja, pa neki predlažu da snižena stopa bude devet posto.

'Tom bi se stopom obuhvatili i proizvodi koji sada ne podliježu plaćanju PDV-a, kao i turističke usluge', smatra jedan sugovornik Jutarnjeg iz redova vladajućih stranaka.

U ovom trenutku još nema nikakve računice što bi ukidanje nulte stope PDV-a donijelo proračunu.

No, Vlado Brkanić iz RRIF-a procjenjuje da bi se uvođenjem PDV-a od 10 posto u državnu blagajnu moglo sliti do milijardu i pol kuna godišnje. Pojedini ekonomisti vjeruju da bi taj iznos mogao biti i veći te doseći i dvije milijarde kuna.

No, ukidanje nultog PDV-a značit će i povećanje cijena namirnica. Ako je prosječna obitelj do sada za kruh mjesečno izdvajala oko 250 kuna, nakon što se i na njega uvede PDV, trošit će od 12 do 58 kuna više, ovisno o stopi.