PREMIJERKIN SAVJETNIK ŠKEGRO:

'Ne treba nam MMF, možemo i sami!'

20.08.2010 u 14:48

Bionic
Reading

Uvođenje svakog novog poreza je opterećenje za gospodarstvo, izjavila je danas članica savjetničkog tima predsjednice Vlade za ekonomska i gospodarska pitanja Sandra Švaljek, a član tog tima Borisav Škegro kazao je kako mogući porez na aktivu banaka nije ključan za rebalans proračuna, ali da je riječ o medijski i politički interesantnoj temi

"Opći stav ekonomista je da je svaki novi porez opterećenje koje šteti gospodarstvu i u tom smislu idu naši savjeti premijerki, međutim o odlukama će se još razgovarati", rekla je Švaljek nakon današnjeg sastanka u Banskim dvorima.

Po njenim riječima, na današnjem sastanku teme su bile provedba programa gospodarskog oporavka, rebalans proračuna i druge teme, ali bez konkretnih odluka.

Upitana kako vidi rješenje za napregnute državne financije, Švaljek je rekla da su ekonomisti premijerki dali svoje najbolje savjete, ali da političarima treba ostaviti da u miru o tome razgovaraju.

Borislav Škegro smatra da porez na aktivu banaka nije ključan u pogledu rebalansa proračuna, ali da je svakako riječ o medijski i politički interesantnoj temi.

Na današnjem sastanku, rekao je Škegro, razgovaralo se puno šire i išlo se puno dalje od pitanja poreza bankama.

Škegro smatra da će se prilikom rebalansa proračuna sasvim sigurno dirnuti u proračunske rashode kojih, kako kaže, ima puno, ali da će se pokušati osigurati i veći prihodi.

Upitan treba li nam pomoć MMF-a odgovorio je da ne treba i da se možemo sami nositi sa sadašnjim izazovima.

Po njegovim riječima, Vlada bi mogla predstaviti rebalans proračuna uskoro. Riječ je o danima, rekao je.